2014. jún 17.

Analóg és tű: Witkin

írta: sheabouteverything
Analóg és tű: Witkin

Joel Peter Witkin munkásságát nem egyszerű összefoglalni, egyrészt talán groteszk, sötét tónusú látványvilága, másrészt a tabu témák boncolgatásai miatt. Szürreális, provokatív, sokszor gyomorforgató “csendéletei” a vallás és a halál témáját boncolgatják.

tumblr_inline_n4g0wsgOuO1rja9zr.jpg

Én először tizenévesen találkoztam alkotásaival egy fotóalbumban, és azonnal beleégtek az agyamba a képei, amin gyakran szerepelnek csonkolt, születési rendellenességgel élő modellek, maszkokkal, szimbolikus értelmű tárgyakkal körülvéve szinte egy másik dimenzióbéli teremtménynek tűnnek. Ami mégis nagyon érdekes a képein, hogy a témák ellenére a művek sokszor harmónikusak, már-már gyönyörűek.

Az amerikai fotóművész 1939-ben született ikertestvérével Jerome-al, 2 egymással szembenálló vallási világot képviselő szülőktől. Talán ennek is köszönhető, hogy gyermekeik ezt az ellentmondást, és szüleik korai válásából fakadó hiányérzetet a művészet keretein belül próbálták feldolgozni.Ikertestvére festőként, ő maga fotóművészként bontakozott ki. Dolgozott fotóriporterként, a vietnami háború alatt tudósítóként vonult be, ekkor öngyilkossági szándéka miatt le is szerelték. Ezek a tapasztalatok is közrejátszhattak abban, hogy képei nagy részén a központi téma az elmúlás, a hit, a testi-lelki torzulás, melyeket XIX.századi fotótechnikai hatásokkal, fekete - fehérben mutat be.


Az általa is megjelenített kissé groteszk világból merít egyébként a Nine Inch Nails Closer című videója is, amit Mark Romanek rendezett Witkin és Francis Bacon képeink hatására.

A Closer és Witkin - Nick Kushner tollából
Witkin az Etherton Gallery oldalán

by nina

Szólj hozzá

nine inch nails fotográfia witkin vizuál&kult by nina