2014. jún 24.

Mit viselnek a japánok?

írta: sheabouteverything
Mit viselnek a japánok?

Sosem gondoltam volna, de a japán street fashion-nek külön szócikke van a Wikin, és nem Nina írta.

Az írják, hogy nagyjából a 19. sz. közepén kezdett a japán divat versenybe kerülni a nyugatival, és ebből a versengésből végülis kialakult egy sajátos utcai divat, melynek a lényege, hogy az utca embere a különböző kultúrák divatját és a tradiciókat ötvözve egy egészen sajátos, új stílust teremtett. Az európai haute coutere-hoz hasonlíthatnák egyes extrém és avant-garde stílusvonalakat – a trendekkel behatóbban egyébként Shoichi Aoki foglalkozott 1997-ben a Fruits c. divatlapban (mely egyébként a street fashiont hivatott promótálni Japánban).

És bár stílusok jöttek mentek az évek során , néhányat még mi is ismerhetünk.

 

Kogal: az iskolai egyenruhák stílusa. Ezt ismerjük!  Milyen jó, hogy most már a nevét is tudjuk, tehát: kogal.

Shironuri: fehér make up, hagyományos japán divat (kimono, hakama), de bejátszik a gothic lolita style is. Elég dekoratív, tetszik is, bár nem tudom elképzelni, hogy az utcán így flangáljak.

Visual kei: a nyolcvanas évek derekán alakult ki, tulajdonképpen a japán zenészek divatja. Szokatlan frizura, színpadias jelmezek, egyfajta androgün glam rockhoz hasonló irányzat. Ha azt mondom, Tokyo Hotel, képben vagyok?

Gazette-Fans-Shibuya-2012-11-29-006.jpg

Visual kei - tokyofashion.com

Bōsōzoku: a kilencvenes évek óta nem divat, viszont az animék és a mangák gyakran ezt a stílus karikírozzák ki. Még jó, hogy már nem játszik, mert kezeslábasokról és F1 egyenruhákról szól a dolog, melyet meztelen felsőtesttel, lecipzározva hordtak (férfiak).

index.jpg

Bōsōzoku - houseofjapan.com

Decora: a fekete és pink. együtt. Harisnyák, kézmelegítők, lábszárvédők, térdzoknik. 2000-re összeolvadt valamelyik lolita stílussal (OTT - over the top lolita -), de a tengerentúlon még arat.

harajuku-fashion-09-01-07-08.jpg

Decora - decorafashion.blogspot.com

Lolita: valószínűleg ez a legismerősebb legtöbbünk számára, hiszen elég jól tartja magát ez a trend szerte a világon. Még olyan „alstílusait” is említi a szócikk, mint Gothic Lolita (nem ragoznám, értjük), Sweet Lolita (ez a leggyermekiesebb stílus, bébi állatok, tündérmesék, Hello Kitty), Punk Lolita (punk-lolita kombó), Klasszikus Lolita (azt írják, hagyományos és üzleties, a kék, zöld és a piros színek dominálnak lolitálnak). Van itt még egy Kodona Lolita stílus is, ami a lolitának férfias változata, és a viktoriánus kor fiú-öltözetéhez hasonlít.

2969895_two-shot_kodona.jpg

Kodona - lookbook.nu

Gyaru: ez egy csajos-glam stílus, műszempillákkal, parókával, műkörmökkel, sok-sok nyugati hatással.

Ganguro: a kilencvenes évek elejétől hódít, gyakorlatilag a gyaru keretein belül mozog, miniszoknyával, szőkített hajjal, napbarnított bőrrel, platformcipővel, még több műszempillával és fehér szemceruzával megspékelve. Ez az olyan nagyon európai japán divat lehet.

A2375-Kuro-Gyaru-Black-Diamond-Yui.jpg

Gyaru - tokyofashion.com

Nos, idáig jutottam, akit érdekel, bővebben itt. Kíváncsiságból megnéznék egy ilyen összesítést magyar viszonylatban is... Kommentekben pedig javítsatok, helyesbítsetek!

Tetszett? Oszd meg!

 

Ha tetszett a poszt, ne légy rest, és nyomj egy lájkot a Facebook oldalunkra! Köszi!

Szólj hozzá

divat by oriza japán szekció pipere gönc