2014. jún 24.

Művészet a kukából

írta: sheabouteverything
Művészet a kukából

Recycling art, trash art, garbage art, junk art: a hamisítatlan városi hangulat, szeméthegyek, pusztuló közterek feloldódása a művészetben.

Tank Vader - Die Rebels-3.jpg

Gabriel Dishaw

Míg egyesek öncélúan szórakoznak, és max. az esztétika oltárán áldoznak, másokat szigorúan a környezettudatosság, az újrahasznosítás gondolata foglalkozat. Hosszasan vitatkozhatnánk azon, hogy ez most művészet-e, mi a művészet stb. – nem tesszük. Pillanatnyilag csak annyi a lényeg, hogy hogy ami az egyik ember számára szemét, a másiknak valóságos kincs.

A Cellux csoport a környezettudatosság, a valóban fenntarható fejlődés mellett tette le voksát rendezvényeivel, kiállításaival, Bács Emese képzőművész pedig, a limlomokból a nagyvárosi miliőt álmodja újra nagyméretű kollázsain.

Ann P. Smith az elektronikára utazik, alkatrészekből, nyák-lemezekből készít robotszerű állatokat (a honlapján animálta is őket, jópofa). Tomita Natsumi kedves kis állatokat varázsol az amúgy haszontalan szardiniásdobozokból és fémkupakokból, Gabriel Dishaw „junk-artist” pedig koponyákkal és Star Wars szobrocskákkal örvendeztet meg bennünket.

Szólj hozzá

képzőművészet by oriza vizuál kult garbage art