2014. júl 09.

Az emberiség bölcsője: csodálatos fotók bennszülött törzsekről

írta: sheabouteverything
Az emberiség bölcsője: csodálatos fotók bennszülött törzsekről

Ismét felbukkant egy, a külvilággal eddig nem érintkező törzs az Amazonas menti esőerdőkből - szólnak a hírek, és ámélkodva olvasom, hogy nagyjából 100 olyan törzs élhet szerte a világon, melyek nem teremtettek még kapcsolatot a civilizált világgal. A 2600 főt számláló, Pápua Új-Guineában a fák lombjai közt lakó korowai törzsről, a rénszarvasokra utalt mongol tsataan (dukha) népről vagy az alsó ajkukban agyagkorongot viselő etióp mursikról olvasva csak csodálkozni tudunk a világ sokszínűségén.

Jimmy Nelson brit fotográfus számos, a világtól elszigetelten élő bennszülött törzs mindennapjait dokumentálta, s sok-sok utazása élményét sűrítette össze Before They Pass Away (Még mielőtt végleg eltűnnek) c. albumában.

Jimmy Nelson  1987-ben kezdett fotósként dolgozni. Végigfotózta Tibetet, a szovjet csapatok bevonulását Afganisztánba, dokumentálta az eseményeket a délszláv háború kitörésekor, vagy az indiai-pakisztáni konfliktusok kapcsán is. 1997-től egyre inkább érdekelni kezdték a távoli népek világai, a benszülött törzsek, s végül szinte az egész világot bejárta újabb és újabb kultúrák után kutatva.

A világ nem felejtheti el, milyen volt egykoron

Nelson utazásai során megismerkedett fotóalanyaival, szokásaikkal, "ráhangolódott a ritmusra", és sikerült őket úgy megörökíteni, ahogy a valóságban is megjelentek, minden rezdülésükkel, tisztaságukkal. Akár Kazakhsztánról, akár Szibériáról, Etiópiáról vagy Pápua Új-Guineáról beszélünk, a bennszülött törzsek a nemzeti hovatartozás, és ősi jegyek bölcsői, utolsó őrzői.

A könyvet itt lehet megvásárolni.

Még képek

Szólj hozzá

képzőművészet fotográfia by oriza vizuál kult jimmy nelson