2014. júl 09.

Élet a halál előtt

írta: sheabouteverything
Élet a halál előtt

"Ma már mindannyian tudjuk – ha a magunk ámítására le nem tagadjuk –, hogy életünk szakadatlan szerepjátszás. Tudni véltük azt is, hogy minden pózt, álruhát és jelmezt levetünk azon a küszöbön, amely a létből a nemlétbe vezet át. Kegyelettel idéztük az eltávozottak utolsó szavait, hisz akkor már nem lehet, mert nem is érdemes hazudni.

A halál közelsége – ezt hisszük és valljuk évezredek óta – kiszólít ugyan a létezésből, de megtisztít a hiúságtól, önzéstől, nagyravágyástól, képmutatástól, és fölment minden manipuláció alól.

Mindez igaz volt máig, de ma már nem egészen az. Végső magányunk perceit is kisajátíthatja a technika; utolsó sóhajtásunk megörökíthető, sokszorosítható, többféle hullámhosszon és akárhány csatornán sugározható, milliók képernyőjére rávetíthető. Szereppé válhat egyetlen őszinte gesztusunk: az agóniánk." - Örkény István

Örkény István Rózsakiállítás c. elgondolkodtató kisregényében írta le 3 ember "búcsúfellépését" 1977-ben, megelőzve megannyi szenzációhajhász valóságshow-t és interneteten terjengő fotót.

Lehetséges őszintén dokumentálni a halált fényképezőggéppel is?

Walter Schels Élet a halál előtt (Live Before Death) c. fotósorozatával bensőséges portrékon keresztül próbálta megörökíteni az eltávozást, egyetlen képbe sűríteni a halálfélelmet, az ismeretlenbe történő utazást, egy élet lezárultát, a halál utáni más pillanatokat. Halottak, mintha álmodnának: az ezüstös fekete fehér portrék a viktoriánus kor post-mortem dagerotípiáit idézik,

 

A teljes sorozat a The Guardianban

Szólj hozzá

képzőművészet fotográfia by oriza vizuál kult walter schels