2014. júl 10.

Filmfeszt, de milyen!

írta: sheabouteverything
Filmfeszt, de milyen!

Első alkalommal kerül július 19-én a Bakelit Multi Art Centerben megrendezésre a BDSM Culture Fetish Film Festival, ahol kortárs fétis és BDSM témákat (is) érintő filmeket láthatunk, szám szerint tizet. Az egésznapos programot Szabó Kraker László képzőművész kiállítása és Hecendorfer Tímea izgalmasnak ígérkező divatbemutatója tarkítja.

unnamed.jpg 

A fesztivál apropóján a rendezvény szervezőjével, Gyömbér Bélával beszélgettem.

Első alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon egy ilyen filmfesztivál. Ismerve a magyar art mozik helyzetét, mire számítotok? Felteszem, nem anyagi motivációi vannak a rendezvény életrehívásának.

 Valóban nem az anyagi motiváció keltette életre a rendezvényt, hiszen, ha a maximális nézőszámot megszorozzuk a belépőjegy árával, akkor egyértelmű, hogy itt bizony nem lehet extraprofitról, sőt profitról sem beszélni. Az extrém kulturális irányzatok kedvelői számára Magyarországon nem volt korábban ilyen jellegű rendezvény, különösen nem a BDSM és fétis kedvelők vonatkozásában, noha az igény évről évre egyre nőtt és ma már a szűkebb közösség szerencsére egyre több programot szervez.

A rendezvény közvetlen életrehívója azonban a Kieli Fétis Film Fesztivál szervezője, Andy Gras volt, aki nagy segítséget nyújtott a filmek producereivel és rendezőivel történő kapcsolatfelvételben és a rendezvény programjának a kialakításában.A fesztivál elsődleges célja lenne, hogy visszatérő jelleggel közös, kulturális kapcsolódási pontot jelentsen a szubkultúra és az érdeklődő nagyközönség, illetve a területen alkotó hazai és külföldi művészek számára egyaránt.

Tudnál mondani pár mondatot a filmekről? Láthatunk kínálatban egy domina napját végigkísérő német dokumentumfilmet (MY DAY WITH TARNA) , olasz kultfilm (PAN PLAY DECADENCE) , vagy a New York-i szexmunkás "kalandjait" bemutató egész estés filmet is(REMEDY).  Mire készüljön az ember: művészfilmekre, szexfilmekre vagy úgymond "nyitottabb embereknek készült" drámákra?

A filmek rendkívül változatos formában próbálják bemutatni egy szubkultúra életét és mindennapjait. Természetesen nem pornófilmekről van szó, hanem művészfilmek, dokumentumfilmek és drámák, rövidfilmek, sőt videóklippek is egyaránt megtalálhatóak a programban. Közöttük nem egy magasan értékelt filmalkotás is szerepel, de nem szeretnék egyetlen filmet sem kiemelni a programból. A fesztivál teljes időtartama alatt látogatható lesz a rendezvény, így bármikor be lehet kapcsolódni a programba, illetve a vetítőterem mellett folyamatosan nyitva állnak közösségi termek is a látogatók számára, ahol például megtekinthetik Szabó Kraker László grafikusművész Erotika c. kiállítását is.

PAN-PLAY-DECADENCE.jpg

Úgy látom, nincs dresszkód. Teszem azt, ha valakit az ajánlók alapján érdekelnek a filmek, érdekel a bdsm/fétis vonal kultúrája, a finom erotika stb., az indulhat is? Nem fog kellemetlen helyzetbe kerülni?

A rendezvényre természetesen nem csak a szubkultúra tagjait várjuk, hanem az érdeklődő nagyközönséget is, hiszen a kultúra egy fontos közvetítő közeg lehet a társadalmi tolerancia megteremtéséhez. A filmek egy része természetesen elsősorban a szubkultúra kedvelőinek szól, de akit vonzanak a művészfilmek vagy érdeklődnek a témakör iránt azok számára is érdekesek és izgalmasak lesznek. Dresszkód valóban nincs, de tekintettel a rendezvény tematikájára örülnénk, ha minél többen egyedi, extrém öltözékben jelennének meg.

Körvonalazódtak már az afterparty részletei?

Az Afterparty egyfajta kötetlen beszélgetési lehetőség lenne a rendezvény látogatói számára, melynek során lehetőség nyílik például a CineKink 2013 nemzetközi filmfesztivál nyitófilmjének, a Remedy c. film producerével is beszélgetni, aki egyébként a teljes fesztivál időtartamára jelezte a részvételi szándékát. Ugyancsak ebben a szekcióban fog lezajlani Hecendorfer Tímea divattervező izgalma divatbemutatója is, úgyhogy nemcsak a filmek, hanem a divat szerelmesei is érdekes élményekkel gazdagodhatnak majd. Várunk minden kedves érdeklődőt és a legfrissebb híreket pedig a rendezvény Facebook oldalán lehet nyomon követni.

A jegyeket elővételben és a helyszínen is meg tudják vásárolni a látogatók. Ingyenes parkolási lehetőség lényegében korlátlan számban áll majd a látogatók rendelkezésére. A helyszínen lehetőség van továbbá Hostel szolgáltatás igénybe vételére, ami hasznos lehet a vidékiek és külföldi vendégek számára egyaránt. Tekintettel továbbá a hosszú programra ebéd, illetve vacsora elfogyasztására is lehetőség lesz a helyszínen, valamint bárpult is a látogatók rendelkezésére fog állni.

És hogy milyen filmeket láthatunk?

 

A rendezvény honlapja

 

 

 

 

Szólj hozzá

film fétis by oriza vizuál kult