2014. júl 12.

Amikor "együtt ver a közönség szíve"

írta: sheabouteverything
Amikor "együtt ver a közönség szíve"

1993-ban pár japán srác összeállt ütni a hangszert egy fesztiválon, csak úgy, a móka kedvéért. Még ők sem gondolták volna, hogy a spontán örömzenélésből és előadásból később világturnézó hatalmas dobos formációvá állnak össze, hogy a szintén hirtelen ötletből választott nevük a Yamato, fogalommá, és rendszeres gyakorlásuk életformává növi ki magát.

A csoportos dobolás ezen formája viszonylag friss eredetű a japán zenei történelemben, mai formáját az ötvenes években nyerte el. Ezen a vonalon indultak el ők is, a ma már 15-20 főt számláló csapatukkal.

Yamato_3.jpgKép: http://www.mondaviarts.org


Az azóta 54 országot megjárt formáció tucatnyi tagja rendszeres testedzéssel tartja formában magát, mert az általuk megszólaltatott, álatbőrből és fából készített wadaiko-k illetve más néven taioko dobok  gyors pergetése bizony nem kis fizikai erőnlétet igényel. Az általuk életre keltett ütemek a szívdobogást hivatottak jelképezni, az élet lüktetését, amely mind a dobosokat, mind a közönséget egy hullámhosszra terelve alakítja egyetlen szívvé. Ez a tamashy életérzés,

Turnézásaikkal már több mint 2 millió embert kápráztattak el szerte a világon, Magyarországra is évi rendszerességgel jönnek teltházas előadásokra.

20 éves fennállásuk alkalmából a Raion (oroszlánüvöltés) fantázianevű turnéval lepnek meg minket október 19-én az Arénában.

 

http://www.yamato.jp/

 

 

Szólj hozzá

zene by nina japán szekció