2015. okt 02.

Jöhetnek a génmódosított élelmiszerek és az állatkísérletek? Mondj nemet a TTIP-re te is!

írta: sheabouteverything
Jöhetnek a génmódosított élelmiszerek és az állatkísérletek? Mondj nemet a TTIP-re te is!

Abszolút nonszenz2015-10-02-13_44.jpg, hogy a Philip Morris perli Ausztráliát, mert az ország bizonyos korlátozásokat vezetett be a dohányipari termékek csomagolására vonatkozóan, nem? Vagy hogy Romániát 4 milliárd eurós kártérítéssel fenyegetik, mert nem enged cianidos technológiával aranybányászni Verespatakon? 

Olvass tovább, és tudd meg, mi jöhet még!

A bevezetőben említett per igaz: az amerikai Philip Morris egy hongkongi leányvállalatán keresztül perli az ausztrál kormányt. mert a kormány elrettentő csomagolást szeretne, a dohánycég viszont így nem látja biztosítottnak az előirányzott bevételt. Ergo mit tesz? Beperli többmilliárd dollár kárpótlásért az államot... 

lush_ttip3.jpg

Mindez elképzelhető, hogy hazánkban is bekövetkezhet... 

Ugyanis két éve folynak a titkos tárgyalások a TTIP-nek rövidített programról az Európai Unió és az Egyesült Államok között... 

A tervezet ellen mára ill. a hét végére a Lush Kristóf téri üzlete elé szervezett aláírásgyűjtő tiltakozóakciót Magyar Természetvédők Szövetsége, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Valódi Demokráciát Most! szervezetek, karöltve a Lush-sal.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője foglalta össze röviden a She-nek, miről szól ez az egész tiltakozás, és mire fel a látványos, 4 méteres gumikalapács a Lush előtt.

lush_ttip2.jpg

Mi ez az egész TTIP?

A TTIP a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség rövidítése, még egyszerűbben a készülő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményeket értjük alatta.

A TTIP célja, hogy bizonyos egyezményeket globálissá szinten elfogadottá tegyenek – azaz amit kivívtak a tengeren túl (hasonlóan a CETA-hoz, ami az EU és Kanada közötti egyezményt jelenti), az életbe lépjen az Európai Unióban is.

De miért rossz ez nekünk?

Anélkül, hogy most belemennénk a globalizációval járó jó és rossz hatások elemzésébe, azt mindenképpen látni kell, hogy ami egy adott országban működik, nem feltétlen fog működni másutt is. Így van ez a törvényekkel is, különösen akkor, ha azok egyébként is erősen megkérdőjelezhetőek – legyenek érvényben akárhol is.

Fidrich Róbert szerint ez az új egyezmény veszélybe sodorhatja mindazokat a vívmányokat, amelyeket már sikerült az Unión belül elérni lsd. például a génmódosított növények tilalmát.

Környezetvédelmet (a szakemberek szerint elkerülhetetlen a klímaváltozás is, mivel növekedni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása),  állatvédelmet (pl. ellehetetleníthetik a kozmetikai célú állatkísérletek európai tilalmát) és munkajogot (a hivatalos becslések szerint 1 millió állás szűnhet meg, mert a vállalat profitja előnyt fog élvezni az amúgy is megtépázott munkavállalói jogokkal szemben) egyaránt érintené egy ilyen nagy horderejű csomag.

Ránk kényszeríthetnék az akaratukat a multik?

Az egyezmény többek közt azt is lehetővé tenné, hogy a „befektető-állam vitarendezési mechanizmus” keretein belül a cégek pereljék azokat a kormányokat, melyek a környezet védelmében hoztak meg bizonyos intézkedéseket. Pl. mondjuk egy génmódosított kukoricával üzletelő multi-élelmiszeripari cég beperelhetné hazánkat azért, mert Magyarországon ilyesmi szerencsére nem megengedett. Vagy például perelhetnék Romániát azért, hogy kikényszerítsék a cianidos technológiai verespataki aranybánya engedélyezését – érzékeltette a helyzetet Róbert. 

Summa summarum, az amerikai cégek perelhetik a kormányokat, ha csökken a várható profitjuk. És igen, az új döntési mechanizmus felülírja a nemzeti bíróságok döntéseit is.

Miért nem tett eddig senki semmit?

Az immár 2 éve húzódó tárgyalási folyamat nem éppen volt ismert az érintett szervezetek előtt, a tárgyalások legnagyobb titokban zajlottak: nem csoda, ha 28 ország aktivistái tiltakoznak az eljárás ellen világszerte.

Mit tehetsz ellene?

Az egy éve indult aláírásgyűjtő akcióval a szervezetek abban reménykednek, hogy a célul kitűzött 3 millió aláírás csak felkelti az Európai Bizottság figyelmét is, aki az érintett országok nevében tárgyal pillanatnyilag azokon a bizonyos titkos tárgyalásokon.

A petíciót itt is aláírhatod, illetve vannak még aláírásgyűjtő ívek a Lush üzleteiben, vagy az MTVSZ irodában, ahol természetesen a szervezet aktivistáival is válthatsz pár szót.
 lush_ttip.jpg

A Lush egyébként többek közt egy különleges, Vivienne Westwood nevével fémjelzett rózsaillatú tusolóporral is készült a mai tiltakozásra (fogják árulni megtalálod az üzletekben is). A világhírű divattervező szerint nem kétséges, hogy a TTIP "szuperhatalommal" ruházza fel az amúgy is hatalmas monopolvállalatokat, és félő, hogy a profitéhség és az humánus hozzáállás közt húzódó szakadék méginkább el fog mélyülni, további konfliktusokat fog okozni. Sem az ember, sem pedig a Föld nem fog nyertesként kijönni egy ilyen küzdelemből, ha a TTIP életbe lép.

A Lush e finom illatú tusolópor eladásából származó teljes haszonnal olyan csoportokat támogat, melyek a fontos jogokat fenyegető TTIP kereskedelmi egyezmény ellen küzdenek.

 

Szólj hozzá

lush by oriza vizuál kult pipere gönc stop ttip