2017. máj 30.

Hetes dolog, amiért neked is érdemes Bükfürdőn pihenni

írta: sheabouteverything
Hetes dolog, amiért neked is érdemes Bükfürdőn pihenni

EZ A BÜK NEM AZ A BÜKK...

...azaz Bük fürdővárosa nem a Bükkben van, úgyhogy már csak emiatt is egy k-val írandó. A település Nyugat-Dunántúlon van, Kőszeget vagy Szombathelyet becélozva kocsival nagyjából másfél órára van. Hihetetlen gazdagsága a  több mint 15.000 mg/l ásványianyag-tartalmú termálvizű gyógymedencéiben rejlik - a folyamatos fejlesztések révén így Bükfürdő fokozatosan Európa-szerte ismert gyógyfürdő és gyógyhely, afféle #humántöltőhely lett.

12_6.jpg

Nem vagyok az a vizisellő típus, de azért egy büki szupermeghívásnak én sem tudtam ellenállni, úgyhogy mire leszakadt az ég pár hete Budapesten, és térdig gázoltunk a Westend aluljáró-szintjén a vízben, addigra pont végeztem a traumatikus fürdőruhavásárlással (egy fekete Tezenis darab volt a nyerő, amúgy is érdemes benézni hozzájuk, mert nem csak ropilányokra való szuperszínes fürdőruhákat tartanak, és viszonylag normális áron lehet vásárolni).

HUMÁN TÖLTŐÁLLOMÁS: 100%-OS FELTÖLTŐDÉS EURÓPA LEGGAZDAGABB GYÓGYVIZÉVEL

Szóval visszatérve Bükfürdőre, gyakorlatilag az egész város az európai viszonylatban leggazdagabb ásványianyag tartalmú hévíz (literenként több mint 15 000 mg ásványi anyagot tartalmaz) körül pörög, szállodákkal, apartmanokkal, csilliómillió programmal, elképesztő méretű gyerekmegőrzővel. Kimatekoztam, és összeszedtem 7 olyan dolgot, ami miatt simán megéri egy néhány napos kikapcsolódás Bükfürdőn feketében és színesben is:

1. Mi mással kezdhetném: fürdő

A településen lévő alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú gyógyvíz páratlan összetételével a turisták ezreit vonzza Bükfürdőre. Maga a "strand", a "nagyfürdő" 34 medencével (gyógyvizes, 32-38 fokos és strandmedencék 26-28 fokos vízzel), csúszdákkal, szaunával, keresztes mozaikokkal vár téged is. Büfé van, sok, az árak nem ördögtől valóak, a fagyi remek.

2. Szállodák és apartmanok: ahogy szeretnéd

Bükfürdőn apartmanokat, 3 és 4 csillagos szállodákat egyaránt találsz, tulajdonképpen az egész város egy hatalmas apartmantelepülés. Ha a szállodai kényelmet szereted jobban, és a fürdőhöz szeretnél közel lenni, akkor a Hunguest Hotel Répcét (3*), vagy a Répce Goldot (4*) válaszd. Ha családdal utazol akkor a Danubius Health Spa Resort (4*) szállodát érdemes választani all inclusive ellátással és baba-barát szolgáltatásokkal. Ha sport és golf, akkor Greenfield Hotel Golf & Spa-t (4*) ajánlhatjuk, ha pedig wellness, őrület és szabadesés, akkor Caramell Prémium Resort-ban (4*) szállj meg. A fotón a Hotel Caramell elnöki/nászutas lakosztályát láthatjátok, de a többi szoba is igen pazar volt.

3_19.jpg

3. Introvertáltaknak: golf

Sosem értettem a golfot és azokat sem, akik golfoznak, demiután volt szerencsém röpke egy órát ismerkedni ezzel a nyugis sporttal, és kocsikáztatni magam egy kicsit a Greenfield Golf festői pályáján, látok benne fantáziát. Naccsám 50 fokban, talpig feketében hódolt a golf szenvedélyének, és mint látjátok, elég hamar kidőltem. A Greenfield pályája egyébként Európa egyik legszebb, több mint száz hektáron elterülő, 18 lyukú championship pályája, és a tapasztaltabb játékosok mellett a kezdőket is szívesen fogadják, hely az van. Az első lépések elsajátításához pedig segítséget nyújt a golfpálya két hivatásos golfedzője és egy tökéletesen felszerelt gyakorlócentrum.

9_13.jpg

4. Bátraknak: szabadesés és felnőtt kalandpark

Bükfürdőn számos további családi lehetőség rejt még. Ilyen az Európában is egyedülállónak számító Kristály Tornyot (a Hotel Caramell mellett) amely egy látványos kristályszerkezetes, háromszintes, mászó- és kalandpálya. A szülők is nyugodtak lehetnek, mert szakképzett animátorok gondoskodnak a biztonságos mászókalandról, így a kicsiknek sem jelenthet akadályt a torony megmászása.

A Caramell Hotelhez  kapcsolódó Kristály Torony a legbátrabbaknak kíván kikapcsolódást, amolyan felnőtt-kalandparkként. 

jht_9322.jpg

Juhász Tibor felvétele

5. Kis távolságok, remek infrastruktúra

Bükfürdő nem egy hatalmas település, biciklivel, kocsival pillanatok alatt egyik helyszínről a másikra jutsz, de emellett van helyi busz (mondjuk nyilván) és néhány turistavonat is, ami minden szállodánál és fontosabb találkozás pontnál, "töltőhelynél" megáll. Magyarul a kocsit első nap simán le lehet tenni, és lehet hódolni a magyar borok élvezetének - pl. július 19-23. közötti gasztrofesztivál, a XII. Gyógy-Bor Napok alkalmával.  

A város két pontján egyébként van kerékpárkölcsönző is, tandemmel és elekromos bringákkal felszerelve.

jht_9346.jpg

Juhász Tibor felvétele

6. Gyerekmegőrző: Napsugár Játszópark

Kisgyermekeseknek külön öröm a "gyermekdühöngő", a város egy elképesztő méretű, majd 300 négyzetméteres játszóházzal várja a szülőket és a gyerekeket, a négypályás trambulin alap, de ezen kívül még egy Spin Frizz henger is várja a kicsiket, melyben a csúszdázás végtelen élménye tapasztalható meg, magas fordulatszám mellett. A szülőkre is gondolva az óriási fedett csarnokban helyet kapott két fallabdapálya, két, UV fényben világító bowlingpálya és egy modern gépekkel felszerelt fitneszterem is.

1_25.jpg

7. Enni & bulizni: termelői piac és gasztrofesztiválok

Péntek délutánonként az őstermelők helyi- és környékbeli finomságokkal, lekvárokkal, sajtokkal, kolbászokkal, borokkal várják a látogatókat a termelői piacon. 

17_6.jpg

A Szent György napjától egészen Szent Mihály napjáig tartó KultúrWellness programsorozat igazi kuriózum azoknak, akik a pihenést szeretik összekötni minőségi kulturális programokkal. A néphagyományokat ápoló Asszonyfarsang és az Arató Ünnep mellett idén, 2017. július 19 és 23. között 12. alkalommal rendezik meg a Gyógy- Bor Napok Büki Gasztrofesztivált, amit már most érdemes beírni a naptárunkba. A hagyományőrzésen túl fontos szerepet kap a magyar zene, tánc, bor és gasztronómiai kultúra is. A fellépők közt  Anima Sound System, a Wellhello, az Intim Torna Illegál, Ocho Macho. 

Az Auróra Étteremben kreatív és ízletes fogásokkal várják a vendégeket - mozdulni nem tudtam a szarvaspöri és a dödölle után...

 

És a bónusz csak nektek, csak most egy nem működő szállodáról: 

8_13.jpg

Még több info: www.visitbuk.hu

Szólj hozzá

utazás bükfürdő by oriza vizuál kult