2018. már 23.

Önvezető autóktól a mesterséges intelligenciáig a SCIndikátor 2018 tudománykommunikációs verseny döntőjén

írta: sheabouteverything
Önvezető autóktól a mesterséges intelligenciáig a SCIndikátor 2018 tudománykommunikációs verseny döntőjén

29496795_1051567311648793_3772637369916486435_n.jpg

Van egy nagyon klassz kezdeményezés, amiről ugyan nem írnak a glossy magazinok, de ettől még igenis trú. Van 12 magyar fiatal, akik nem influenszerek, nem celebek, mégis biztos vagyok benne, hogy még hallani fogunk róluk. 

Az idén második alkalommal meghirdetett Sci-ndikátor tudományos tehetségkutató verseny finalistái a csütörtöki döntőn mutatták be kutatási területeiket - megvannak a verseny helyezettjei is. Bár nem fekete, az ilyen dolgoknak ezen a blogon is helyük van.

Az újságokban és az online hírportálokon szinte naponta találkozunk a klímaváltozással, a mesterséges intelligenciával vagy az agykutatás legújabb vívmányairól szóló beszámolókkal, szalagcímekkel.  Sokszor megközelítőleg sem értjük, miről is van szó a hangzatos címek alatt lehozott tudományos cikkekben – pedig remélhetőleg rengeteg érdekes és fontos hazai tudományos áttörésről szóló írással fogunk találkozni a következő pár évben is.

untitled-2.jpg

A Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Sci-ndikátor 2018 mentorprogrammal egybekötött tudománykommunikációs program komoly szakmai háttértámogatással, ingyenes tréningekkel segítette a sok-sok nevezőből kiválasztott versenyzőket a kommunikáció, a self branding és a hatékony networking alapjainak elsajátításában. 

12 MAGYAR FIATAL - SZERINTEM HALLUNK MÉG RÓLUK

A döntőn 12 csillogó szemű, szakterülete iránt elkötelezett fiatal mutatta be tudományterületét a nagyközönség és az akadémiai élet, az innovatív vállalatok és kommunikációs szakemberek képviselőiből álló zsűri számára. A csillagászattól a mesterséges intelligencián keresztül a klímaváltozásig számtalan tudományág ifjú képviselője lépett színpadra, és vázolta fel előadása során kutatásait, a közelmúlt eredményeit, jövőbeli terveit.

A Sci-ndikátor 2018 döntősei:  Abonyi-Tóth Ádám, Babiczky Ákos, Apró Alexandra, Mihály Enikő, Kiss Tamás, Kincses Dániel, Kecsenovity Egon, Kuvotis Márta, Magyar Bálint, Molnár Kristóf, Ordasi András és Pálffy András. Agykutatás, évgyűrűk, mesterséges intelligencia, önvezető autók - minden volt.

Az ötlet kidolgozottságát, az előadásmód érthetőségét, kreativitását és a szakmai elkötelezettséget vizsgáló zsűri döntése alapján a 2018-as Év SCIndikátora Kincses Dániel lett, aki a világegyetem építőköveit kutatja. Részecskegyorsítókkal az ősanyag nyomában c. előadásával a közönség elismerését és ezzel együtt a közönségdíjat is elnyerte. 

A második helyet a klímaváltozás és az élővilág kapcsolatával foglalkozó Mihály Enikő érdemelte ki (A fa, mint természetes adathordozó), a harmadik helyen pedig Kiss Tamás (Természettudományos kísérletekkel a krónikus betegek gyógyulásáért) végzett.untitled-1_3.jpg

Kincses Dániel, Kiss Tamás és Mihály Enikő

ESZIK VAGY ISSZÁK: RÉSZECSKEGYORSÍTÁS, ÚJSZERŰ KÍSÉRLETEK ÉS DENDOKRINOLÓGIA 

A fizikusként végzett Kincses Dániel az ELTE Fizika Doktori Iskola hallgatójaként már több mint 4 éve foglalkozik kísérleti részecskefizikával – ha pedig nem a világegyetem legkisebb építőköveit vizsgálja, akkor jazz zenekarával próbál. Dani a fizikusi tanulmányok és a zene mellett a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődik. 

Kiss Tamás biológia és kémia szakos tanár, aki minden napját a természettudományoknak szenteli – csupán nem a laborban, hanem gyerekek körében. Szabadidejében is gyerekekkel foglalkozik, több szervezetnél tevékenykedik önkéntesként. Munkája során többször találkozik olyan gyerekekkel, aki nem kimondottan lelkesednek – kezdetben – a fizika és a kémia világáért. A különböző érdekes kísérletekkel, a természettudományos jelenségek újszerű bemutatásával azonban rengeteg kisgyermeknek bizonyította már be: semmi sem lehetetlen.

Mihály Enikő földrajz alapszakos hallgatóként két éve foglalkozik az ELTE Dendrokronológiai Laboratórium együttműködésével a fa és az éghajlat növekedése közötti kapcsolat feltárásával. Enikő két és fél éve cserélte fel bécsi lakhelyét Magyarországra. Szabadidejét Enikő a túrázásnak, festészetnek és a nyelvtanulásnak szenteli, szakmai jövőjét illetően pedig földrajzos hallgatóként képzeli el Msc-n, és dendrokronológiai ismeretterjesztéssel szeretne foglalkozni.

Katt ide, ismerkedj meg a programmal, az idei és a tavalyi indulókkal, és jövőre ne felejts el te is jelentkezni (vagy szólni valakinek, akinek érdekes lehet).

Szólj hozzá

semmi különös by oriza vizuál kult