2018. jún 14.

Bizarr múzeumok a világból

írta: sheabouteverything
Bizarr múzeumok a világból

Manapság nem szenvedünk hiányt, ha különleges múzeumokról van szó, és az idei Múzeumok Éjszakája is a nyakunkon van. Túlvilág, temetkezés, erotika, ufók - van itt minden, csak sajnos nem a hazai kínálatban.

Musée de la Chasse et de la Nature (Vadászat és természet múzeuma)
Párizs, Franciaország

letoltes_2.jpg

Salon de Compagnie. © Sophie Lloyd. Courtesy of the Musée de la Chasse et de la Nature

Az ember-természet kapcsolatát a vadászat szempontjából megközelítő és bemutató magángyüjtemény az útikönyvek szerint egyszersmind eklektikus, különös, lenyűgöző és bizarr. A gyüjtemény 3 témát jár körül, fegyvereket, trófeákat, taxidermiákat és vadászattal kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat mutat be. Van itt mozgásérzékelős-üvöltős medvetrófea, különböző földrészekről származó trófeák (jegesmedve, tigris, róka, madarak stb.), lábszárcsontok tömkelege, rengeteg fegyver, szobor és festmény.

Museum of World Funeral Culture (Temetkezési Múzeum)
Novosibirsk, Szibéria, Oroszország

Egy helyi üzletember, biz. Sergei Yakushin alapította nem oly rég a halál Disneylandjaként is emlegetett múzeumot, mely részben a XIX.-XX. század temetkezési szokásait, kegytárgyak, gyászruhák, fotók, képeslapok diorámák, installációk segítségével. A 14 millió dollár értékű gyüjteményt az alapító tervezi turnéztatni is (külföldre is).

russias-only-museum-of-world-funeral-culture-2.jpg

Fotó: allrus.me

Musei di Palazzo Poggi, Obstetrical Museum
Bologna, Olaszország 

letoltes_4.jpg

Viaszméhek - Museo di Palazzo Poggi Anatomy & Obstetrics. Photo by Geoffrey Rockwell, via Flickr.

Anatómiával és főként szülészettel foglalkozik ez az olaszországi múzeum, a legritkább, legkülönlegesebb XVIII.sz.-i anatómiai viaszmodelleket felsorakoztatva, melyek olyan mesterek keze munkáját dícsérik mint Clemete Suisini, Ercole Lelli, Giovanni Manzolini ill. feleségéét, Anna Morandiét. Itália-szerte számtalan viaszszobáraszati műhely működött, a preparált tetemekről készített viaszmodellek az anatómia pontosságot művészi megmunkálással rögzítették. Őriznek egyébként ilyesmit a bécsi Josephinumban is, azt a gyüjteményt  II. József, Mária Terézia fia hozta létre, tudományos célokra.

Narrenturm (Bécsi Patológiai-Anatómiai Szövetségi Múzeum)
Bécs, Ausztria

Rá kell készülni a látogatásra a hajdan bolondok házának otthont adó ötemeletes, kör alakú épületben. 1971 óta őrzik itt a világ legnagyobb patológiai-anatómiai gyűjteményét, 50 ezer csontvázzal, preparátummal. 
large.jpg
Museo Subacuático de Arte (Víz alatti múzeum)
Cancún, Mexikó

Kicsit könnyedebb téma az előzőek után: azért nyitották állítólag, hogy a turisták ne a közeli Nemzeti Park korallzátonyait "trollkodják" szét merüléseik során. A különleges cementből készített szobrok egész évben állandó klímával várják a látogatókat. 
musa_man_on_fire_005_jason-decaires-taylor-sculpture_copy.jpg

Forrás:Artsy.net - Margaret Carrigan írása

 

Szólj hozzá

kiállítás semmi különös by oriza vizuál kult