2018. aug 12.

Drámai hangulat a kertben (listával)

írta: sheabouteverything
Drámai hangulat a kertben (listával)

Nagyon sok poszt született már a fekete kertről, szó volt itt Kat von D fantasztikus fekete növényeiről (és fantasztikus férjhezmeneteléről), sőt, magam is belevágtam a hobbikertészkedésre, és itt-ott már mutogattam a saját kertem fekete virágait is. Ez most amolyan "mindentbelekertiposzt" lesz, kerti bútorokkal, kiegészítőkkel, szerszámokkal, ezzel-azzal.

A Viktória kori kertészet igen kedvelte a gótikus formákat, boltíveket, a sötét, halált idéző elemeket. Akár dekor, akár szobor, akár kerti pihenő, a jól megválasztott növényekkel és kiegészítőkkel gondoskodhatunk a szelíd romantikáról,, titokzatosságról, a kert minden zugát belengő nosztalgikus vagy éppen hátborzongató hangulatról.

HÚSEVŐ MOSOLY

A kis gonosz növényeket kifejezetten szívesen nevelgették annak idején a kertekben: magát Charles Darwint is lenyűgözték a rovarfotó növények, a harmatfűvel (Drosera nemzetség) például hónapokig kísérletezett: teljesen lenyűgözte, hogy a növény egyetlen emberi hajszál súlyára is levelei összezárásával reagált - nemúgy viszont, ha esőcseppek hullottak rá. 

Az egyik leglátványosabb húsevő növényt, a kancsókát magas páraigénye miatt itthon csak télikertekben, növényházakban tudjuk tartani, télen is szereti a 20 foknál magasabb hőmérsékletet. A legismertebb húsevő növény a kertészetekben, vásárokon rendszeresen árusított Vénusz légycsapója - sajnos télen ez sem marad meg a kertben. Akit érdekel a téma, itt egy nagyon klassz és informatív honlap a témában, magyarul.

A BOSZORKÁNYKONYHA HOZZÁVALÓI: FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK

A növényeket illetően a sötét, feketébe hajló tónusú virágokról már sok szó esett, és egy valamirevaló kerti boszorka hamar kialakítja a fűszer- és gyógynövények helyét is.

A fekete bazsalikommal kezdő hobbikertészek is bátran próbálkozhatnak, én februárban vetettem, májusban ültettem össze őket ebben a cserében, azóta fogyasztom. Szép húsos levelei vannak, ízre, illatra talán kevésbé intenzív, mint a zöld változat, de ugyanolyan szépen fejlődik és finom.

feketebazsalikom.jpg

Fekete bazsalikom-nevelde (kép: sheabouteverything.blog.hu)

A havasi meggyként sőt kukojszaként is emlegetett fekete áfonya egylőre hiányzik még a kertemből: augusztusban érő termései A-, B- és igen sok C-vitamint tartalmaznak, termés- és levéldrogját rengeteg problémára használhatjuk. Antioxidáns hatású, leve erősíti a hajszálereket, állítólag az idegrendszerre is remek hatással bír. És amúgy egy kis dobozzal majd 800 Ft falun, szóval veszett drága. 


BORONGÓS-MERENGŐS KEDÉLYJAVÍTÓK

A műromok, szobrok, pihenők és padok, lugasok, pergolák remekül erősítenek rá a hangulatra.

gothic-garden-ideas-best-flora-images-on-gardening-backyard-patio-and-balconies-garden-state-plaza-hours-paramus-nj.jpg

Forrás: http://roshaa.com

griffin-garden-statue-01-500.jpg

Forrás: http://www.garden-statues.com


FEKETE SZÉPSÉGEK (Listával és linkekkel magyar kertészetekbe)

Jónéhány fekete virágot, növényt mutattam már be korábban is, mutatok most pár új kedvencet. Bár a fekete meglehetősen szokatlannak mondható a növényvilágban, pont ezért szinte vonzza a szemet egy-egy váratlanul felbukkanó, különleges megjelenésű, fekete lombú fa, cserje vagy virág. 

Nagyon kevés olyan növény van, ami tényleg fekete, legtöbbjük bordó vagy lila - talán éppen ezért mutatnak lényegesen jobban a kert naposabb fekvésű részein, mint árnyékban.

A napsütéstől a sötét pigmentek még intenzívebben ragyognak: gondoljunk csak a tűzeső még burgundi leveleire (vagy tűzgyöngyvirág, Heuchera) vagy a tűző napot is kedvelő kolokáziára (taró, táró, elefántfül, Colocasia), melynek bizonyos változatai egészen sötét, óriási leveleivel díszít a kertben. Nagyon hasonló (és szintén emlegetik elefántfülként, Alocasia) az alokázia, ami viszont a félnapos, árnyékos helyen fejlődik legszebben, és gyakori öntözést kíván. 
531_2007_popup.jpg
Heuchera Black Pearl (forrás: .greatgardenplants.com)
alocasia-esculata-black-magic1.jpg
Alocasia Esculata Black Magic
berberis_th_helmond_pillar_1.jpg
Oszlopos vérborbolya (Kép forrása: Kolibri kertészet)


Az oszlopos vérborbolya viszonylag kompaktnak mondható a maga 2 méteres magasságával: lombhullató, mélybordó szépség, ősszel egészen biztos ültetek egyet, már a helyét is kinéztem. A csodálatos virágú törpe vérszilva sajnos nem férne el, pedig remek drámai hangulat uralkodhatna odakinn a szomszéd félidióta megnyilvánulásai nélkül is.


torpe_verszilva_oth_126-5_vbig.jpg

torpe_verszilva_oth_126-4_vbig.jpg

Törpe vérszilva (Kép forrása: Fitoland kertészet)
1_39.jpg
Csokoládéillató pillangóvirág (Forrás: botanikaland.hu)
Szólj hozzá

fekete kert semmi különös by oriza