2018. sze 13.

Új helyen a World Press Photo kiállítás

írta: sheabouteverything
Új helyen a World Press Photo kiállítás

Hamarosan nyílik a World Press Photo 2018 kiállítás, és a szokásostól eltérően, új helyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban várják a látogatókat 2018. szeptember 21-től. 

wpp_trans_nvbqzqnjv4bqqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8.jpg

Az év eseményeiről készült riportfotókat évtizedeken át a Néprajzi Múzeum fennkölt, huszonnégy méter magas aulájában, Lotz Károly monumentális mennyezeti freskója alatt láthattuk. A Néprajzi Múzeum azonban bezárt és a kiállítás az egykori kuriából, a Kossuth térről, az 1948-as népképviseleti országgyűlés felső házába, a Múzeum körúti Magyar Nemzeti Múzeumba költözött. Köztudott, hogy a Nemzeti Múzeum milyen jelentős szerepet játszott a magyar történelemben. Történeti fényképtára, fotóarchivuma, egyike a legjelentősebbeknek az országban. 

Először Magyarországon, megtekinthető a World Press Photo „Digital Storytelling” verseny eredményét is, amely a digitális média évek óta nélkülözhetetlen műfaja. Folyamatos lesz a moziélmény is, lesznek filmek és látogatói aktivitást igénylő érintőképernyővel irányitott multimédia.

1_40.jpg

Venezuela Chrisis - Ronaldo Schemidt - World Press Photo of the Year
A Maduro elleni tömegtüntetésen szerzett másod- és harmadfokú égési sérüléseit José Víctor Salazar Balza (28) túlélte

A Magyar Nemzeti Múzeumban igazi ablak nyílik tehát ismét a világra az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül. A kiállítás jelentősége több mint egy kiemelkedő vizuális élmény, megtekintve a látogató jobban megérti, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. A kiállítás 134 képét a nemzetközi zsűri 73,044 fotóból válogatta Amszterdamban. Ezt a hatalmas képanyagot 125 országból 4,548 fotográfus küldte el nyolc különböző kategóriában. Az évente megrendezett kiállítás fontos része egyaránt a nemzetközi és a magyar kulturális életnek. A kiállítást a világ 45 országában 100 helyszínen állítják ki, és több mint négymillióan látogatják. A World Press Photo kiállítás 41. éve folyamatosan jelen van Budapesten. A kiállítás szervezője már huszonnyolcadik éve a Herald. Felelős szervezője Révész Tamás, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak.

as86rqgwa7hsjvzmmjxg.jpg
A Boko Haram által elrabolt és öngyilkos bombamerényletre kényszerített Aisha (14) Maiduguriban (Borno State, Nigeria) állt a fényképezőgép elé. Sikerült megszöknie. Adam Ferguson fotója.

gkjeprqoy1tgnszltgqy.jpg
Járókelő segít egy sebesült nőn, a Westminster hídnál történt támadás utána. Khalid Masood gépjárművével a tömegbe hajtott, ezzel 5 ember halálát okozva. Toby Melville fotója.

zyg0xyhfq9m9youcv2wp.jpg

Benyugtatózott, bekötött szemű fehér orrszarvú szabadulása előtt. A fiatal állatot Botswanában engedték szabadon. Neil Aldridge fotója.

egvffzei5ysabskoolwa.jpg

Aranytollú vagy sziklaugró pingvinec Dél-Afrikában. Thomas P. Peschak fotója.

WORLD PRESS PHOTO 2018 KIÁLLÍTÁS
Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.)
Látogatható: 2018 szeptember 21-tól október 23-ig, hétfő kivételével minden nap. 

KISÉRŐ PROGRAMOK:
World Press Photo Digital Storytelling, a World Press Photo dokumentarista és multimédia versenyének nyertes filmjei.
25 év legszebb magyar természetfotói, amely a NaturArt jubileumi kisérő kiállítása

További képek a kiállításról

www.mnm.hu,
http://worldpressphotohu.info,
www.facebook.com/worldpressphotobudapest

 

Szólj hozzá

kiállítás worldpressphoto by oriza vizuál&kult vizuál kult