2018. okt 01.

Hámlik? Viszket? Megoldások szeborreás bőrre a Biodermától

írta: sheabouteverything
Hámlik? Viszket? Megoldások szeborreás bőrre a Biodermától

A szeborreás (seborrhoea) bőr kialakulásának az "elrendeltetett" genetikai tényezőkön túl számos oka lehet, úgy mint a környezeti tényezők, különböző gyógszeres kezelések, hormonális tényezők, de pszichológiai okokkal is számolni kell.bioderma4_1.jpg

KIPIROSODÁS, VISZKETÉS, HÁMLÁS

A faggyú-túltermelődés és a malassezia furfur gomba miatti irritáció kéz a kézben jár, következményei a bőr kipirosodása, (zsíros) hámlás és folyamatos viszketés. A legfeltünőbb a hajas fejbőrőn, az arc és a haj találkozásának vonalán, de megjelenhetnek a tünetek az orr tövében, a szemöldök belső oldalán, a fülek mögött, a külső hallójáratban, őst, az orr és száj közti területen, férfiaknál a bajusz alatt is. A gyulladás időről-időre visszatér, és ráadásul gyakran terjed is sajnos.

A szeborreás dermatitisz esetében az olajosan hámló részek pedig jellegzetesen fehéres vagy sárgás színűek, nem összekeverendő (fejbőr esetében) a száraz korpával, amire teljesen más megoldást kell keresni. 

KEZELÉS

Mivel alapvetően a bőrpírnak, hámlásnak, viszketésnek számtalan egyéb oka lehet, és egyébként is gyakran keverik össze a szeborreát pl. a pikkelysömörrel, a legfontosabb, hogy első körben kérd egy bőrgyógyász szakvéleményét.  Léteznek helyileg használható gombaölő samponok, krémek (pl. Nizoral), esetleg szeroid tartalmú készítmények, illetve az immunrendszert szabályzó gyógyszerek - ezek alkalmazásáohz is kérd szakember segítségét. A T-vonali zsírosodás, kombinált bőr (itt száraz, ott fénylik) még nem jelenti azt, hogy szeborreás lenne a bőröd. 

BŐRÁPOLÁS

Az első és legfontosabb, hogy minden lemosót, még a micellás vizet is öblítsd le alaposan az arcodról, ne dolgozzon tovább a bőrfelületen. Ha épp nem kényszerülsz orvos által felírt, vényköteles termékek használatára, mindig mild, azaz gyengéd bőrápolási terméket használj, mindent öblíts le. Különösen a hajbalzsamoknál figyelj, hogy az lehetőleg a fejbőrödre már ne kerüljön, csak a hajadra. Alkoholos (etanol, denzesz, benzil, izopropil, SD, etil-alkohol) készítményeket egyátalán ne használj, hiszen azok még tovább szárítják a bőrt, bioderma1_1.jpgAz érzékeny, irritált bőr kíméletes tisztítására az illatanyag-mentes Bioderma Sensibio DS+ habzó gélt használhatjuk, különösen az orrtövek, szemöldök, homlok és áll esetében. A lemosó egyrészt a mikroorganizmusok elterjedését célozza meg, másrészt pedig nyugtatják a bőrt, illetve a kíméletes összetétel és a fiziológiás pH a bőr egyensúlyát is megőrzi. Használatát reggel és este javasolják a szakemberek. bioderma3_1.jpgA bőr napi ápolása során is a kíméletesség, a nyugtatás és a gomba elszaporodásának megelőzése a cél, erre a Bioderma Sensibio DS+ krémet ajánlják, mely gyorsan szünteti meg a hámlást köszönhetően a tartalmazott kókuszolajnak. A többi összetevő gondoskodik a gyulladáscsökkentésről (édesgyökér-kivonat), a bőr kondícionálásáról (barna tengeri hínár kivonata) illetve a meggátolják a gomba elszaporodását (oktopirox, glyceryl undecylenate és climbazole) .

FEJBŐR

A Bioderma Nodé DS+ krémsamponja szintén a malassezia gomba elszaporodását gátolja, s egyben szabályozza a gomba megjelenését elősegítő faggyú termelődését is. Szabályozza a hámsejtek felgyorsult temelését is, ti. visszaállítja a normál hámképződést, emellett persze nyugtató hatása révén azonnal enyhíti a kínzó viszketést is. A kezelés során az első három hétben javasolt heti három alkalommal is a hajmosás, ezt követően pedig egyszer vagy kétszer. A lényeg, hogy alaposan masszírozd el a fejbőrőn, és öblítés után még egyszer ismételd meg és hagyd állni 5 percig a hajadon. Nagyon alaposan öblítsd le.bioderma2_1.jpg

JÁTÉK! Figyelem, játékot hirdetünk! Válaszolj a bejegyzést hirdető Facebook posztban feltett kérdésre, és nyerd meg te a Bioderma ajándékcsomagot!

Szólj hozzá

bőrápolás bioderma by oriza