2019. okt 31.

Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv

írta: sheabouteverything
Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv

bubajoskonyv.jpg


Egy kifejezetten izgalmas könyvajánló kapcsán keltette fel érdeklődésemet Kiss Judit Ágnes Bűbájoskönyve - korábban is szembe jött már velem a neten, de az összevissza idézgető könyvajánlóktól eddig még sosem jött meg a kedvem az olvasáshoz. Én se vagyok jó a műfajban (legszívesebben teleraknám az ajánlómat idézetekkel), ráadásul hónapokig tart egy novellát is elolvasnom, úgyhogy bátran kezdj bele - rövid leszek.

Mostanában trendi ez a bosziszkodás meg a természetközeliség, a legpopulárisabb sminkmárkáknak is van már witchpalettájuk, a legkommerszebb fastfashion üzletek is dugig vannak fekete cuccokkal (októberben pláne), úgyhogy annyira nem mozgatott meg elsőre a könyv megjelenése. Aztán csak belebotlottam egy jól megírt ajánlóba és arra gondoltam, mégiscsak tehetnék egy próbát Kiss Judit Ágnes kötetével.

Az első pár oldalon azért nehezen verekedtem túl magam, mert az ősanyázós-spiritualizmus nem az én világom, és az ilyen tőmondatokba foglalt nagy megmondások láttán, hogy "Ha boszorkány vagy, a legfontosabb feladatok elvegyülni. PONT. Olyannak látszódni, mint a többiek. PONT." kicsit megijedtem, de  akartam én ezt a dolgot, és szépen lassan hozzászoktam a stílushoz.


Örülök a megalkuvásomnak, mert idővel a felületes boszorkánymegállapításoknál egy sokkal izgalmasabb háttértörténet, sőt háttértörténetek bontakoztak ki a könyv lapjain. Ahogy minden boszorkacsaládnak  megvan a maga története, és minden korszaknak megvan a maga boszorkája: az egykori javasasszonyok és bábák az oroszok diadalmenete után angyalcsinálók lettek, később védőnők, aztán, ahogy megyünk előre az időbe szülésznők, párkapcsolati terapeuták - ott vannak, ott voltak, ott lesznek mindenhol, hol ilyen, hol olyan alakban.


A kis mendemondákkal, népies rigmusokkal és kifejezetten ellenjavallott receptekkel megtűzdelt szókimondó és korrekt memoárszerű sztorik (vélhetően az írónő saját személyes emlékeivel) az egykori boszorkánymítoszt és a hagyományok alakulását a régmúltból a jelenkorig kísérik. A nőiség, az anyaság felmagasztalása, a női összetartozás egy nagyon erős vonulata a történetnek, alapvetően ez fűzi keresztül  a születés-halál, szerelmi kötés,  egy kis kötelező ősanyázás, babonák, alakváltás, ráolvasás, átok, gyógyfüvek és receptek láncolatát.

Van itt minden, ami egy bűbájoskönyvbe kell, és még talán több is.

A kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésemre.

Szólj hozzá

olvass! by oriza vizuál kult