2020. máj 15.

Mérgező növények a The Poison Gardenben - és otthon, a kiskertben

írta: sheabouteverything
Mérgező növények a The Poison Gardenben - és otthon, a kiskertben

Képzelj el egy kertet, ahol nemhogy megfogdosni, de szagolgatni sem lehet a növényeket: egyetlen szippantás is halálos lehet, ha az északkelet-angliai Alnwick-ban található The Poison Gardenben (Mérgek kertje) közel hajolsz bizonyos növényekhez. Ezek a növények azonban jóeséllyel a saját kertedben is megtalálhatóak.1865969_cc027f39.jpg

Fotó: David Clark

A kert ötlete bizonyos Jane Percy fejéből pattant ki, aki 1995-ben lett Northumbira megye hercegnéje. Az Alnwick várához tartozó kertben (Harry Potter forgatási helyszín) eredetileg karácsonyfának szánt fenyőket neveletek, de Percy nem elégedett meg ennyivel. 100 olyan növényfajt válogatott a kertbe, melyek mérgezőek. Állítólag a Mediciek által létrehozott  padovai kert inspirálta a hercegnét, ahol külön, zárt kapuval védték a gyógynövényeket az illetéktelen kezektől.1884057_f4871d13.jpg

Fotó: Humphrey Bolton

A látogatók csak vezetéssel tartózkodhatnak a kertben, és szigorúan tilos megérinteni, megszaglászni, megkóstolni a növényeket. A mérgező növények közt a belladonna, a nadragulya, a farkaszmaszlag, a foltos bürök, a hunyor, a sisakvirág éppúgy megtalálható itt, mint az edukációs céllal bemutatott kokacserje vagy a kannabisz. A fenti fotón is látható, hogy jónéhány növény esetében a vasketrecek esélyt sem adnak a látogatóknak a levelek fogdosására. 1fsdfds.jpg
Fotó: madraban/Flickr

Kevesen tudják, de nagyon sok közkedvelt kerti növényünk mérgező. Vannak, amelyek enyhébb tüneteket okoznak, de sok sajnos halálos méreganyagokat tartalmaz, ezért nagyon körültekintően kell bánnunk velük. Ilyen többek közt a sövénynövényként roppant népszerű babérmeggy (Prunus laurocerasus), de a piros bogyótermésű tiszafa, vagy pl. a lenyűgöző szépségű angyaltrombita (mely egyébként a burgonyafélék családjába tartozik) is mérgező.rosales_prunus_laurocerasus_1.jpg

Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

Nadragulya, belladonna (Atropa bella-donnaAtropintartalma miatt a növény kivonata pupillatágító hatású, az olasz hölgyek a középkorban szívesen használták szemcseppként (belladonna = szépasszony). A nö­vény legmérgezőbb része a virágzás után, augusztusban megjelenő fekete bogyó, néhány szem halálos. Emlegetik még többek közt szépasszony füveként vagy ördögfűként, farkascseresznyként vagy farkasbogyóként is. 

belladonna-cherry-plant-nature.jpg
Nadragulya, belladonna (Atropa bella-donna)

Tömött fürtökben virágzik a sisakvirág  (Aconitum napellus), a "mérgek királynője" - ez a halálos mérgű növény nagyon népszerű manapság is a kertekben, Shakespeare Rómeója is ezzel a növénnyel mérgezte meg magát. A méreg az akonitin néhány óra leforgása alatt halálos lehet. A növény olyannyira mérgező, hogy kesztyű nélkül nem is szabad hozzányúlni, az érintése is halálos - ha mégsem, akkor tartós szívproblémákat okoz. Néhány éve Nagy-Britanniában egy óvatlan kertész halálát okozta ez a lenyűgöző szépségű növény. 

1200px-aconitum-napellus_4435.jpg
Sisakvirág  (Aconitum napellus)


A közismert borostyán (Hedera Helix) is mérgező - az ernyősvirágzítú növény minden része szaponinokat tartalmaz. A madarak számára értékes tápanyagokat tartalmazó kékesfekete bogyó hasmenést, bénulást, halált okozhat.

675px-hedera_helix_lombozata.jpg

Borostyán (Hedera Helix)

A kétnyári foltos bürök (Conium maculatum) júniusban, júliusban virágzik - Szókratészt is "bürökpohárral" végezték ki, és Hannibál is ezzel lett öngyilkos.  Méreganyaga a koniin, 3-6 órán belül halált okoz.  conium_maculatum_kiev2.jpg

Foltos bürök (Conium maculatum)

Íme még néhány, kertekben közkedvelt mérgező növény fotókkal - jól gondold meg, mit ültetsz, ha gyerekek, háziállatok vannak a közelben.

christian-roses-flowers-anemone-blanda-hellebore.jpg

Hunyor (Helleborus) - bár annak idején fülzúgásra, tüsszentőporként és a gonosz szellemek elűzésére használták a porított gyökért, jobb, ha kezet mosunk, ha bármely részéhez hozzáérünk. A háziállatok számára a gyökér az, ami mérgez, ültessük olyan helyre, ahol nem férhetnek hozzá.

ricinus_communis001.jpg

Ricinus (Ricinus communis) - egynyáriként neveljük, hatalmas leveleivel trópusi jelleget kölcsönöz a kertnek. Halálosan mérgező, babhoz hasonló magja ricint tartalmaz - érdemes lehet kitörni a virágokat, hogy ne tudjon magot érlelni a növény.

alismatales_arum_maculatum_5.jpg

Foltos kontyvirág (Arum maculatum) - vitorlaszerű fellevele egy idő után lehullig, pirosas-narancsos - egyébként büdös - tozsavirágzata gyakran magányosan látható az aljnövényzetben. A növény minden része mérgező.

muscari_neglectum.jpg

 Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) - a tavaszi hagymásokhoz hasonlóan ez a növény is mérgező, minden része, nem csak az apró hagymák.

holly-2829672_1280.jpg

Magyalfajok (Ilex spp.) - a buddhisták, a rómaiak, a kelták is szent növényként tartották számon. Bogyói teobromint tartalmaznak, felnőtteknél már egy-két bogyó elfogyasztása után jelentkeznek az enyhe mérgezés tünetei (hasmenés, alacsony vérnyomás, rosszullét, pulzusszám-emelkedés).

common_wood_sorrel_aka.jpg

Madársóska (Oxalis acetosella) - levelei fogyaszthatóak, de virágzás idején mérgező a növény.

dryopteris_wallichiana_form.jpg

Pajzsika (Dryopteris) - mérgező, várandósok esetében kivonata külsőleg sem alkalmazható.

1200px-buxus_sempervirens_topiary_at_rhs_garden_hyde_hall_essex_england.jpg

Puszpáng (Buxus sempervirens) - levele, hajtása, kérge is mérgező, hatására lebénulhat a központi idegrendszer.

delphinium_x_cultorum1.jpg

Szarkaláb (Delphinium cultorum) - a növény minden része mérgező, különösen a magjai (halálosan).

summer-flowers-4985314_1280.jpg
Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) - sajnos ez a szépség is (minden fajtája) halálosan mérgező, kesztyű nélkül ne foglalkozzunk vele egyátalán a kertben. 

lilies-of-the-valley.jpg

A kiskertekben is gyorsan terjedő gyöngyvirág (Convallaria majalis) szintén halálosan mérgező, kis mennyiségben fogyasztva is - sajnos sokan keverik a medvehagymával. 

 

 

 

 

Szólj hozzá

kert semmi különös by oriza