2020. jún 10.

This is Redy - őszintén a magyar mensibugyiról

írta: sheabouteverything
This is Redy - őszintén a magyar mensibugyiról

Menstruációs bugy - az ember azért erre felkapja a fejét az ilyesmire, nem? Viszlát tampon, viszlát betét? Eljött a végső leszámolás ideje? Ismerkedjetek meg az első magyar mensibugyival a hajtás után, és megtudjátok!20200610_162646.jpg

Miután ki tudja hányadjára is szembejött velem a mensibugyi a facebookon, nem bírtam tovább cérnával. Kattintottam, és menüpontról menüpontra végigböngésztem a This is Redy teljes honlapját. Mi ez? Normális dolog ez? Hogy működik? Kinek jó ez? Minden egyes szót megrágtam, tudom, miből készült, ki készíti, ki találta ki, mi a méretem, mindent is tudok. És most itt van előttem, jobban mondva már ki is mostam, ki is próbáltam, és újra kimostam, úgyogy most jól megírom a tapasztalataimat is.

De előtte dióhéjban:  This is REDY.


Egyébként is roppant olvasmányos a sztori, szóval csak röviden: Molnár Dórát, a Redy alapítóját - amikor még nem tudta, hogy a Redy alapítója lesz -, pontosan ugyanazok a dolgok foglalkoztatták, mint minden nőt: miért nincs menzesz bugyi, miért kell egy halom egyszerhasználatos cuccra pénzt költeni, miért jön meg, miért akkor, amikor, miért nem akkor stb. Miért nem lehet normálisan végigaludni egy éjszakát, miért kell egy héten keresztül totál készenlétben, kibélelve járkálni menzesz előtt, miért kell még akkor is egy halom pénzt költeni a betétre, amikor gyógyszert szedsz, és épphogy vérzel? Na, hát  nem kell.redy_reka-es-ali0199-1.jpg

Your period is a superpower.

Másfél év tesztelés után Dóra megtalálta tökéletes ötletéhez a tökéletes anyagot, egy olyan bőrbarát és 100%-osan organikus anyagot, ami egyrészt kényelmes, másrészt azonnal a bugyi belső rétegébe vezeti a nedvességet, így száraz marad A belső rétegbe olyan antibakteriális anyagok kerültek, amelyek képesek megtartani a nedvességet, saját súlyuknak többszörösét is. Ez alatt pedig egy záróréteg gondoskodik a biztonságérzetről és arról, hogy egyetlen csepp vér se szivárogjon át a bugyin.

A Szarvason, családi varrodában készült menstruációs alsóneműknek több változata is van - Flow, Power - , aszerint, hogy hány tamponnyi vért tudnak magukba zárni (1,5 ill. 2,5 tamponnyi). Van még a Power++, aminek egy kicsit más a szabása, és azoknak ajánlják, akiknek előre folyik a vérük: a nedvszívó réteget egész derékig felhozták, úgyhogy bizonyos határokon belül maximális biztonságot nyújt. Mire ezeket a sorokat újraolvasom, már van egy tisztasági bugyi is, az Air, és időközben a Flow és a Power bugyikat már piros változatban is megvásárolhatod. 

Nagyon szimpatikusan van tálalva az oldalon a téma, az ötlettől a működési elven keresztül a shopig, őszintén, korrekten, van mérettábla, érthető a használat. Tetszik, hogy ez a bugyi nem akar többnek látszani, mint ami, senki nem akar rábeszélni semmire. Egy szuperpraktikus darab lehet a te bugyisfiókodban is - ha akarod.

Kipróbálás előtt - mik merültek fel bennem (és bennetek) a témával kapcsolatban?

Mosás: amikor belengettem a bugyellárist a facebookon, rögtön feljött kommentben, hogy pelenkát, textilzsepit mosni undi. Tény, hogy elszoktunk az ilyesmitől, én sem az vagyok, aki kézzel mossa a fehérneműit, no way. De lehet mosógépben is mosni, erről majd később.

Mennyit bír, mennyire biztonságos: másfél ill. 2,5 tamponnyi vért tud megtartani típustól függően - mikor lehet ezt használni? Szerintem nagyon praktikus lehet akkor, amikor várod, hogy megjöjjön: nem kell egy fél bőröndnyi tamponnal meg eü betéttel rohangálnod, hogy hátha most... Akkor is jó szolgálatot tehet, amikor épp elmúlik,  mondjuk 50 fok van, és nem egy tisztasági betétet szeretnél a lábat között tudni még pluszban. Fogamzásgátló melletti ún. pecsételő vérzésnél esetén is el tudom képzelni, vagy pl. endometriózisra szedett (hormontartalmú) gyógyszerek mellett is jelentkezhet enyhébb vérzés, akkor is jól jöhet a repertoárban. 

Kipróbálás után - nem több, nem kevesebb

Szóval itt van nálam egy fantasztikus fekete Power, ezt próbálgatom. Használat előtt azt csináltam, amit mondtak: kimostam negyven fokon, és megvártam, míg megszárad a napon. Én használtam öblítőt, mert ecet-illóolaj-víz kombót használunk, de azt írják, hogy egyébként bolti öblítőt és szárítógépet ne használjunk. 

A fazon és a méret: mostanában egyébként is trendinek számítanak az ún. hipsterbugyik, ez a műfaj ezt tudja (vagy marad a tundrabugyi). A fent említett Redy bugyik mindegyike abszolút vállalható, sőt, kifejezetten jól néznek ki. A Power felső része bőven köldök alatt van, amolyan magasabb derekú csípőfazon, combnál jó passzentos (de nem szoros), ezzel is növelve a biztonságérzetet. Ebben egészen feljön hátul a nedvszívó réteg, nem kényelmetlen, de azért nem feledkezel meg róla, hogy éppen megvan. Viszont teljesen száraz marad a felszín.

A honlapon van mérettáblázat - érdemes nem csalni a centiméterekkel, mert eleve jó passzos combnál. Csak őszintén!

Biztonság: a Power tényleg bírja a kb. 2 normál tamponnyi vért (ez a próba alkalmával első napon 4-5 óra volt), nem ázik át, a felület is teljesen száraz marad. A probléma ugye általában abból van, hogy előre az ember honnan tudná, hogy pontosan hány ml vér fog távozni a következő 2-3 órában. Itt a felület száraz, és mivel fekete a bugyi belseje is, ismét csak saccolni tudsz, megvan-e már a 2 tampon vagy sem. Amikor megvan, akkor oldalt kezd el szivárogni, úgyhogy semmiképpen nem ajánlatos feszíteni a húrt. Kellemetlen szagok nincsenek, a bugyi elnyeli, amit el kell.

Mosás a gyakorlatban: használat után, ha nem azonnal mosod ki, akkor hideg vízben nyomkodd ki belőle a vért. és tedd félre (igen, hová teszel félre egy vizes bugyit mosásig - kiakasztod addig is száradni, vagy műanyag uzsidobozban félreteszed). 40 fokon kell mosni, és bár mosható 60 fokon is, ez ronthat az élettartamon, úgyhogy én is 40 fokon, gépben mostam, majd ment a szárítókötélre. A Power az erősebb napokra van, ennek megfelelően vastagabb is a belső réteg - napon szépen szárad, de szobában rá kell számolni szerintem jó egy napot, míg teljesen megszárad.

Ha munkahelyen gondolkodsz ilyesmit használni önmagában, akkor ugye meg kell oldani egyrészt egy bugyicserét, másrészt egy hazaszállítást (tehát kell egy vízhatlan szütyő, doboz is). Ergo házon kívül én inkább kehely, tampon alá tudom elképzelni a mensibugyi használatát - ehhez talán a Flow változat is elegendő. Home office-ban, amikor jobban van időd és lehetőséged ezzel bíbelődni, vagy akár éjszakára viszont remek választás a Power. 

Összességében véve a This is Redy menstruációs bugyi tökéletesen tudja azt, amit ígér.

A választás neked kell eldöntened attól függően, hogyan, mikor, hol menstruálsz, milyen lehetőségeid (adottságaid) vannak.  Egyértelműen több vele a macera mint egy laza tampon/betétcserével napközben, úgyhogy ahogy fent is írtam,  inkább éjszakára és kiegészítőként ajánlom a menstruációs bugyit. Ha viszont lazábbak a menzeszeid, és el tudsz viselni némi extra törődést, amit kivételesen a bugyidra kell fordítanod, akkor vedd figyelembe, hogy a mérleg másik serpenyőjében a fenntarthatóság és jó választás esetén a hosszútávú megtérülés valamint a praktikusság van. 

 

Szólj hozzá

promóció by oriza pipere gönc thisisredy