sheabouteverything

† főleg, ami fekete †

A nagy színmegújító poszt, azaz: hogyan maradnak fekete ruháid valóban feketék?

Ahogy ígértem, itt vagyok a NAGY SZÍNMEGÚJÍTÓ POSZTTAL, melyben semmi másról nem lesz szó, mint a feketéről, konkrétabban a fekete ruhák színmegújításáról és színmegőrzéséről. Mutatok pár dolgot, amiért érdemes lehet beugrani a Rossmannba, ha sokat mosol feketét.  Kardinális kérdések a hajtás után! 

blackclothes_1.jpg

HOGYAN ÚJÍTSD FEL ÉS ŐRIZD MEG FEKETE RUHÁID RAGYOGÁSÁT? - A SHE TIPPJEI KÖVETKEZNEK 

1. Szelektálás

Először is, bátran dobd ki, ami nem kell. Ha szakadt, kinyúlt, dobd ki,  ha 10 kilóval könnyebb voltál, amikor vetted, ajándékozd el. Van egy csomó ilyen adok-veszek csoport a Facebookon, valakinek biztosan sikerül örömet szerezned vele.

Ha nagyon ragaszkodsz valamihez (értem én...), és fél óra tükör előtti parádézás után is úgy gondolod, hogy nem lóg, nem feszül, akkor többféle színmegújító lehetőség közül is választhatsz. Ebben a posztban most három olyan megoldást mutatok be, amelyek - lévén mindegyik 1300 Ft alatti tétel a Rossmann üzleteiben -  megérhetik a befeketetést.

2. Próbáld ki a színmegújítást - de legalábbis figyelj oda mosásnál

Sokan ajánlják a fekete ruhák mosás előtti ecetes áztatását, de megmondom őszintén, amíg én intézem a mosást otthon, addig ezt hanyagolnám. Ennél sokkal gyakorlatiasabb tanács az, ha a ruhákat cippzárokat felhúzva, kifordítva teszed a mosógépbe teszed, és lehetőleg max. 40 fokon mosod őket. Az öblítőhöz persze tehetsz néhány csepp ecetet. A fehér ruhák mosásához ajánlott mosószerek nyilván szóba sem jöhetnek (fehérítőt tartalmaznak), a mosódió viszont jó megoldás lehet.

Egy másik lehetőség a fekete ruhák mosására a Rossmann sajátmárkás Domol Black Gel mosószere, amit kifejezetten sötét és fekete ruhákhoz találtak ki; megőrzi és megújítja már 30 fokon is kedvenc ruháid színét (és persze kimossa őket). Egy ilyen mosószer amúgy is a praktikum csúcsa, úgyhogy sokat nem kockáztat vele az ember:1500 ml-es kiszerelésben árulják (ez durván 50 mosáshoz elegendő) és 1299 Ft az ára. 

Magáról a technológiáról nincs semmi infom, mindenesetre maga a gél nem fekete, és az is biztos, hogy a keki színű együttmosott cuccaim sem lettek feketék a mosószertől, ergo színezni biztosan nem színez. Feltételezem, hogy valamiféle olyan összetevőt tartalmazhat, ami a ruhák fakulásához jelentősen hozzájáruló bolyhosodást gátolja meg, mindenesetre az éveken keresztül szürkölő ruhákkal nem fog csodát tenni. Ha viszont hozzám hasonlóan kevés világos ruhád van, akkor a folyamatos használat jó megoldás lehet a feketeség megőrzéséhez. Tartottam egy rövid közvéleménykutatást azok között az ismerőseim között, akiknél a családban nem jellemző a tarkabarkaság, és többen mondták, hogy évek óta kizárólag fekete ruhák mosásához kitalált mosószerekkel mosnak - ők elégedettek. 

Bár én mindig "érzésre" mosok,
természetesen van a hátoldalon adagolási útmutató

Van más is, a szintén a Rossmannban forgalmazott K2r Intensive BLACK színvédő kendő (799 Ft - 10 db). Ez a fenti elméletemet igazolja, és úgy működik, hogy mosás közben kisimítja a sérült textilszálakat, ezzel segít megelőzni a bolyhosodást és fakulást. Hagyományos mosószer mellé használhatod, egyszerűen beledobsz egy kendőt a dobba (simán összemoshatod a színeseket a feketékkel), és mehet a mosás. A dobozban tíz - egyébként viledára emlékeztető, rózsaszínes - kendő van, egy kendő egyszer használatos, szóval mosás után kuka. 

Egy kávé ára mosásonként,
és a ruhák tovább megőrzik feketeségüket

3. Ruhafestés

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki tinédzserkorában több tucat lábost tett tönkre batikolással és ruhafestéssel, így kergetve őrületbe a szüleit. A bónusz természetesen az volt, amikor fel is vettem ezeket a cuccokat családi összejöveteleken (van még egy sztorim arról, amikor úgy éreztem, tudok varrni - de ezt majd máskor). Mára sokat fejlődtem a technikát illetően, úgyhogy mosógépben oldom meg a ruhafestést. Drasztikus módszernek tűnhet, de a szintén a Rossmannban kapható Iberia textilfestékek mosógépben használva teljesen foltmentes és egyenletes eredményt ad, és nincs vele különösebb macera.

A dobozban van egy érhetően megírt használati útmutató, amiben benne van, hogy hány kg ruhához mennyi festékre van szükséged (ketté van osztva két zacskóban a doboz tartalma) és hogy hogyan fogj neki a ruhafestéshez. Attól függően, hogy milyen színmélységet akarsz elérni (a feketéből ki lehet hozni szürkés árnyalatokat is, de tapasztalataim szerint azok kevésbé lettek egyenletesek), használhatsz kevesebb festéket is.

A mellékelt képregény egyértelmű, az eredmény pedig látványos
(a fotón egy olivazöld német katonai zubbony és festett változata látható)

A festék a legtöbb anyagot befesti (pamut, len, viszkóz, rayon, gyapjú, selyem), a műszálas (cimkén: polyester) cuccokat és cérnákat viszont nem, úgyhogy érdemes odafigyelni a ruha cimkéjén az összetételre, és arra, hogy vagy eleve fekete cérnával legyen varrva a ruha, vagy végezz valamilyen kevésbé látható helyen (visszahajtás stb.) próbát (esetleg, ha le tudsz vágni egy kis darab cérnát, a műszálas cérna meggyújtva "műanyagosan" felpöndörödik, a festhető pedig füstöl "normálisan"). A házilag festett ruhák évről-évre fakulhatnak (ha ezeket mosod együtt színes ruhákkal, különösen érdemes színmegkötő kendőt használni mosáskor - de szerintem inkább ne is mosd őkett együtt), ezért érdemes lehet 1-2 év elteltével újrafesteni őket.

A ruhákat nem muszáj egyébként mosógépben festeni (pl. kendő, kisebb darabok), de én mindig biztosra megyek, hogy egyenletes legyen az eredmény. Max. félig pakold meg a mosógépet  a tiszta ruhákkal, önts hozzá - közvetlen a ruhákra egy pohár sót (magas gyapjú- ill. selyemtartalomnál ecetet) és indíts el egy előmosás nélküli programot 80 fokon. Ha tele van vízzel a dob, és már forró a víz, akkor állítsd le a mosógépet, és az előzőleg egy pohár forró vízzel jól kikevert festéket öntsd bele közvetlenül a ruhákra - vigyázz a forró dobbal, óvatosan nyisd ki. Utána mehet tovább a mosás, öblítés, és kész is. 

Mosógépes festés után érdemes megint feketét mosni, vagy lenyomni egy üresjáratot.

Ami még lényeges, hogy ha neadjisten olyan ruhát, táskát jut eszedbe befesteni, amin pl. bőr rátétek, szíjak vannak, akkor egyrészt tudd, hogy nem fogja be őket a festék (erre a célra lehet bőrfestéket kapni), másrészt szomorú személyes tapasztalatom, hogy használhatatlanul merevvé válnak sajnos a forró víztől a szíjak - szóval érdemes leoperálni a festeni kívánt cuccokról a problémás dolgokat... 
 

4. Vannak színes ruhadarabjaid is? Így óvd őket az elszürküléstől, ha együtt mosod őket a feketékkel!

Ha a fekete cuccaidat együttmosod a család színes holmijaival, akkor érdemes lehet tenni egy próbát a Domol színvédő kendőkkel is, itt egy csomagban 24 db kendő van 749 Ft-ért és igazából nem a fekete ruhákat fogja védeni vagy megújítani, hanem a többi színes vagy fehér ruhadarab esetében akadályozza meg az elszürkülést. Az elszíneződés amúgy tényleg bosszantó tud lenni, főleg, ha összesen nincs annyi színes ruhád, ami miatt érdemes akár féltöltéssel is elindítani a mosógépet. 

Nektek milyen tippjeitek vannak a mosáshoz, ha fekete ruhákról van szó?

A cikk megírásához a Rossmann Magyarország  bocsátotta rendelkezésemre e remek termékeket, de természetesen ez nem befolyásolta véleményem. All black everything! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sheabouteverything.blog.hu/api/trackback/id/tr9811952123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Címkék

#KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁS KUPONKÓDDAL (4) #skulladay (13) 4711 (1) abramovitch (1) aden (1) adora (1) Aëla Labbét (1) ajándékcsomag (2) akoma (1) albertooliveira (1) alexander mcqueen (2) aliceauaa (1) alison scarpulla (1) alkmie (1) állatvédelem (4) altnőder emese (1) anandam (1) andaluzina (2) andykehoe (1) angel muse (1) angerer (1) annabel de vetten (1) annie leibovitz (2) anny (2) answear (9) anton corbijn (1) apavita (1) apivita (6) arcápolás (10) architect (1) ariel (2) army (3) aromax (14) arpad slancik (1) arthur tress (1) Astor (1) astor (8) ásványbörze (2) avon (86) avoncollections (1) az év természetfotósa (2) babakészítés (4) balea (3) banksy (1) bariesun (1) barnys (2) bart hess (1) battila (1) bbkrem.hu (1) beautyofjoseon (1) benergo (1) ben hopper (1) Berlin (1) betty baker (1) between (1) biano (1) bibian blue (2) biobaza (3) bioderma (15) biooil (1) biopont (7) birimagdi (1) bíró roland (1) blackmilk (1) black nail cabaret (7) bnc (1) body shop (1) bombcosmetics (4) bonprix (1) bőrápolás (200) bottegaverde (2) bourjois (6) bükfürdő (1) by blondie (5) by emke (6) by esc (2) by haren kayez (1) by nina (19) by oriza (918) carine peynaud (1) carven (1) catrice (5) ccc (2) cerave (1) cetaphil (1) ceva (1) chanel (3) chefgomba (16) chen man (1) christophe kutner (1) cipoplaza (1) clarins (9) claudia schiffer (1) cnd (2) CND (3) codie young (1) concept art (2) coolvision (1) cos (1) cosibella (9) cosplay (9) cosrx (1) créemorganics (1) csepel (1) csomagolás (1) curaprox (1) danubiushotels (1) dan hillier (1) darkravenasylum (2) deichmann (1) dekor (2) del toro (1) demobaza (1) dermacol (1) dermalogica (1) dermedic (4) dewayne flowers (1) diamondfogfehérítés (1) dior (3) disturbia (7) divat (183) diy (27) dm (4) dofka zsuzsanna (1) dolce&gabbana (2) dollskill (1) doridea (3) douglas (10) drk (2) drkxcsepel (1) dropofnature (1) dr organic (8) dulux (2) egészség (5) ekcéma (1) ékszer (14) életmód (3) ellen rogers (1) emilythestrange (1) emporium (1) engelsrufer (1) English content (5) erborian (1) erevos aether (1) erica berkowitz (2) eric lacombe (1) essence (6) esteelauder (1) estelle thild (1) eszem (1) eszemiszom (64) evelinecosmetics (1) fa (1) fabio magalhaes (1) facosmetics (1) fandrpartner (1) fantich young (1) fashion (147) fashionwatch (4) fekete (50) feketezaj (2) felco (1) fenntarthatóság (1) fétis (2) FF (7) film (5) florasense (1) fogápolás (4) foreo (22) fosoo (1) fotográfia (96) frudia (1) Fuco Ueda (1) fumax (2) fürdőbomba (1) galliano (1) game of the thrones (2) garbage art (1) gardenexpo (1) gareth pugh (1) garnier (1) gaultier (1) gelareh (2) gervida (1) ginorossi (1) givenchy (1) Gregory Raymond Halili (1) guerlain (4) guy denning (1) gyerekrajz (1) gymbeam (2) gypsywarrior (1) h2x (1) haj (3) hajápolás (15) hakuchi (1) halloween (18) Hanne van der Woude (1) hashtag london (5) headandshoulders (2) hector rene (1) heidi klum (1) helia-d (2) hellosmoothie (1) hello kitty (1) heti etsy (8) himalaya (1) hímzés (5) Hirotoshi Ito (1) hm (13) hmbeauty (1) holikaholika (1) hush hush (4) iillat (1) ike (1) ikea (1) ilcsi (1) illóolaj (11) ilse moore (1) imageskincare (13) institutoespanol (1) interjú (15) isad (1) isadora (26) Ishibashi Yui (1) jacsó balázs (1) japán szekció (28) jar (1) jason freeny (1) játék (16) jimmy nelson (1) joe black (1) john kenn mortensen (1) joshua hoffine (1) Juha Arvid Helminen (1) julien martinez (1) kalis (1) kalligráfia (2) kamedis (2) karácsony (5) karbonoir (1) karcos (1) Katarzyna Konieczka (1) kate moss (1) katonadolog (8) KatVonD (4) katy perry (1) kazuhiro hori (1) kenzo (1) képzőművészet (102) kert (22) kézápolás (3) khamitova (1) kiállítás (31) kidexpo (1) killstar (5) klecksography (2) klekszográfia (1) kneipp (1) kollagén (1) koncept (1) kónyamelinda (1) könyvajánló (28) koreaiszépségápolás (3) körömfestés (12) koromgyerek (1) kreinbacher (1) kristenhair (2) kristmort (1) kris kuksi (1) lady gaga (5) LAGirl (1) lakasparfum (1) lakberendezés (17) lancaster (3) langhaarmadchen (1) last rites gallery (3) la beau macabre (1) lebanon hanover (1) lego (2) lenor (3) lepetitmarseillais (1) le beau macabre (4) liam sparkes (1) lierac (1) lillafufavi (1) lionel messi (1) lip service (1) loreal (2) lostandfound (5) louise thomas (1) lovecraft (1) lucja lange (2) luke chueh (1) lush (62) MAC (34) macabre gadgets (1) madárhatározó (1) madeline pool (1) magyarmadártaniegyesület (1) magyar méz manufaktúra (2) mahlimae (1) make (1) make up (79) malgorzata dudek (1) mango (1) manicpanic (2) manna (5) Marcin Tyszka (2) marionnaud (8) márkusdóra (1) mars (1) maszk (1) maurizio di iorio (1) mavex (1) maxfactor (7) maybelline (1) mccormack (1) medicine (2) messelia (1) méz (3) michael hutter (1) mikrobiom (1) mimö (1) miss sporty (2) mixa (1) mondocon (7) monstror (1) moschino (1) mr finch (1) mugler (1) myrna moonstruck (1) nagash (3) nailympia (1) napozás (13) narcisorodriguez (1) natúrkozmetikum (7) naturol (1) neogence (1) nespresso (15) nestlé (1) neutrogena (2) new yorker (3) nick cave (2) nina röder (1) nine inch nails (1) nivea (1) noahscalin (2) notino (7) novák tünde (5) nubu (1) nuit (3) nuxe (4) nyereményjáték (4) Oleg Oprisco (1) olvass! (30) opi (1) organicforce (1) oriflame (1) ORMEDIC (1) palmers (1) palmolive (1) pandanutrition (1) parfüm (31) parkkiadó (1) paul booth (1) paweltotoroadamiec (1) pedigree (4) Pentti Sammallahti (1) petmedbydrkelen (1) philip riches (1) phyto (1) pibu (1) pigmentfoltok (1) pipere gönc (654) police (2) polifarbe (2) procter&gamble (10) program (1) prom (2) promóció (308) pszichológia (4) queenofdarkness (2) recept (23) redchocholate (1) revalid (1) revitalash (1) revolution (1) revox (3) revox plex (1) revuele (1) rimmel (7) rimmel neffati (1) rodarte (1) rod luff (1) rossetti (3) rossmann (3) rowenta (1) royalclinics (10) s.oliver (1) sajtóközlemény (1) sally hansen (8) sándor nagy tünde (1) sandro miller (1) sanne de wilde (1) sante (1) santiago caruso (1) sarah wright (1) schüssler (1) secretkey (1) semmi különös (83) seth casteel (2) shea (1) shigeru joshida (1) shiseido (6) simon zsófi (1) sisley (1) sistersoftheblackmoon (1) skagen (1) skechers (1) skintra (3) skulladay (5) smink (14) sonya flu (1) sothys (2) sovrin (1) stacey baker (1) stargazer (1) star wars (6) steven klein (1) stop ttip (1) street art (4) street commando (1) szappanvarazs (1) szemkörnyékápolás (3) szépségápolás (13) szobrászat (1) szuharevszki (1) szürrealizmus (1) takácsmáté (1) tangleteezer (1) természet (1) természetfotó (2) terredhermes (1) teszt (27) tetoválás (15) thesolution (1) the filigree (1) thisisredy (1) thomasdevaux (1) thombrowne (2) tom ford (1) torvenius (1) trendhim (1) trndprojekt (1) uriage (8) utazás (2) vagheggi (2) valentino (1) Valeria Chorozidi (2) varga herbal (1) veet (1) vegán (1) verawang (1) veres máté (1) versace (1) vinylux (1) virágbéke (3) vizuál&kult (10) vizuál kult (281) walter schels (1) wang (1) waso (1) wave gothic treffen (1) webshop (10) weleda (4) witkin (1) womensecret (1) worldpressphoto (3) yamato (2) yamuna (12) yaya (1) yogitea (1) yonipanties (1) yvesrocher (7) zadig (1) zadig&voltaire (1) zara (1) zawadzki (1) zene (20) zenzero (2) ziaja (5) ZO® SKIN HEALTH (1)

Külső feed

Houston we have a problem

süti beállítások módosítása