sheabouteverything

† főleg, ami fekete †

5 tipp, hogy elkerüld a derékfájást kertészkedés közben

Lassan de biztosan egyre feljebb fog kúszni a hőmérő higanyszála, a többhónapos szobafogság után mindannyian vágyunk már a szabadba. Gondoljuk át a kerti teendőket, és próbáljunk ésszel felkészülni a szezonra: egy idegbecsípődés vagy derékfájdalom hamar végét veheti az örömteli kertészkedésnek.kertesz-blog-gardening-tulipan-2-fekete.jpg

Ez a szerszámtartó szék  a fotón a Kertesotthonbolt webshopból van. Vízlepergetős gyöngyvászonból készült, stramm darab, egy 80 kilós férfiembert is elbír. Elég alacsony ahhoz, hogy elérjem róla kényelmesen a gyomokat. A zsákot imádom:  sokmindent elnyel, lehet bele pakolni rendesen. Plusz pont, hogy le lehet a vázról patentolni, ha valami egyéb funkciót keresel neki - pl. ha a telekre gurulva beugranál a boltba üdítőért. Amikor pedig végeztél a kertészkedéssel, fogod, összecsukod, és egyetlen mozdulattal elrejted a komód mögé.

Saját tapasztalat, hogy nem érdemes silány minőségű kerti szerszámokra pénzt költeni. Pár éve, amikor vidékre költöztünk, volt elég kiadás egyébként is, úgyhogy többek közt a metszőollón, gereblyén próbáltam spórolni: naná, hogy a hipermarketek legolcsóbb termékei közül választottam. Amikor a második metszőollóm tört ketté a kezemben, akkor végre én is felfogtam, hogy jobban járok, ha a drágább árkategóriából, megbízható márkák kínálatából választok - eddig be is jött.

Ugyanez igaz a járólapra cseppet sem merőleges műanyag hólapátra, a gereblyére is - ezeket hagyd ott, hadd leltározzák évente. Ha tehetjük, törekedjünk az időtálló, hosszú távú használatra valóban alkalmas, garanciával rendelkező, minőségi kerti szerszámok használatára. Amellett, hogy a silány darabok felesleges bosszúságot és pénzkidobást okoznak, balesetveszélyesek is lehetnek.

Vásárlás előtt gondoljuk át szükségleteinket, igényeinket, korlátainkat, egészségügyi állapotunkat is, és ne sajnáljuk a pénzt egy olyan szerszámra, ami hosszú évekig hűséges társunk lesz a kertben. Ha gyenge a csuklónk vagy egyszerűen csak hatalmas a kertünk (Ó!), akkor pláne. Egyre több gyártó figyel már a balkezesekre is: én balkezes vagyok ugyan, de a legtöbb dologban már kifejezetten ügyetlen lennék bal kézzel, és jobbkezes metszőollót használok. Most például egy olyan Felco metszőolló (Felco 6) mellett tettem le a voksomat, amit kifejezetten női kézre (vagy kiskezű férfiaknak) találtak ki, teljesen ergonomikus, kézreálló, és több órás kerti munka után sem görcsöl be a tenyerem.  Ez annak is köszönhető, hogy ún. műanyag pufferek tompítják a metszés során a rázkódásokat, ezzel csökkentve a csukló terhelését.

Egy kis piros bombázó: az acél pengés és a kényelmes markolat megbízható társsá teszik a Felco metszőollóit a kertben.

Kényelmes a nyele, nem csúszik, a 2 centi átmérőjű szőlővesszőt, rózsaloncot, kecskerágót, vékonyabb ágakat minden erőlködés nélkül viszi, mint a vajat. A lágyszárúak, pl. az óriásverbéna visszavágása nyilván nem kihívás, de az órákon keresztüli sövényritkítás, a szőlő és a gyümölcsfa metszése során azért jobb egy megbízhatóan éles, kényelmes fogású metszőszerszámot használni. A rugózást itt ún. hernyórugóval oldották meg, amit akkor fogsz igazán értékelni, ha az előző ollódban egy sima rugó volt, ami jellemzően a legnagyobb dzsindzsásban esett ki a csalán közé, vagy egyenesen a vízóra-aknában landolt. A nyél kovácsolt alumíniumból készült, a pengék - amelyekre, csakúgy, mint a nyélen lévő műanyag bevonatra, folyamatos alkatrész-utánpótlást vállal a gyártó - pedig acélból. Körbekérdeztem néhány hivatásos kertész ismerősnél is (náluk szóba se jön a gagyi), ők is ajánlották a Felco szerszámait.

Érdemes a szerszámok nyélhosszúságára is gondolni, akár gereblyéről, kapáról, ágvágórólvan szó - léteznek magasságunkhoz és a munka jellegéhez állítható, teleszkópos nyelű szerszámok, sövénynyírók is.

Minimum évente szánjunk időt a szerszámok karbantartására is.

5. Fontos a pihenés a kerti munka után

Ne végezzük ugyanazt a mozgássort órákig: osszuk be a munkát, váltogassuk a különböző kerti teendőket. Néhány percenként üljünk le és kortyoljunk egyet a zöldteából!

Ha kellemesen elfáradtunk a kertészkedés közben, vegyünk egy kellemes aromafürdőt, használjuk ki az pl. az Aromax illóolajokban rejlő hatóanyagok erejét. A levendula- és az eukaliptuszolaj remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, használhatjuk őket bedörzsölésre vagy ülőfürdőt is készíthetünk 3-4 cseppet a fürdővízbe cseppentve. Az alábbi fotókon az Aromax mini diffúzora látható: usb-n keresztül működik, és a filckorongra cseppentett 1-2 csepp illóolaj illata belengi az egész lakást.

Az izmok regenerálására  jól jöhet az állatkísérlet-mentes, magyar fejlesztésű  Serum Plus gyógynövényes IZOMLAZÍTÓ krém  is. 

Ez a  peciális mozgásszervi krém kertészkedés előtt és után is használható, megelőzi és enyhíti a fájdalmakat, segíti az izmok, inak és szalagok terheléséből származó fájdalmat, gyorsítja azok regenerálódását. 10 gyógynövény felhasználásával készült, könnyen és gyorsan felszívódik, használatát követően azonnal vehetjük is a kerti gúnyát, és indulhatunk a veteményesbe.
 
Ha már megvan a baj, akkor a Serum Plus gyógynövényes REGENERÁLÓ krémet is jó szívvel ajánlom: bár elsősorban sportolás előtti bemelegítésre és izomláz enyhítésére fejlesztették ki 14(!) féle gyógynövénnyel, nehezebb fizikai munka, pakolás, kertészkedés, túrázás után is hamar enyhülést hoz ez a gyorsan felszívódó krém. Szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy a gyógynövények hatóanyagaival készült termékek általában nem tartalmaznak felesleges illatanyagot: hívhatjuk némi eufemizmussal uniszexnek ezt az illatkategóriát, de az biztos, hogy meg kell szokni ezt a cseppet sem kellemetlen, annál érdekesebb illatot.
A gyógynövényes izomlazító és regeneráló krém mellett a Serum Plus sportkrémmel is készült: ezt a nyári gombász- és túraszezonra tartogatom.

NINCS MÁS HÁTRA, MINT GYÖNYÖRKÖDNI


Üljünk hát le pár percre, és gyönyörködjünk munkánk gyümölcsében, az illatozó virágokban, a termésben vagy akár a frissen átültetett szobanövényekben, és a stílusos dekorációkban! 

3-kertesotthon-madar-ajtokitamaszto-dekoracio-kertblog.jpg

1-kertesotthon-dekoracio-kertblog.jpg

Az öntöttvas kerti díszekben és lakásdekorokban az a legjobb, hogy amellett, hogy kellőképpen rusztikusak, időtállóak és a legtöbb kertben jól működnek. Ez a madárka télen és nyáron is díszitheti a kertet, de ajtókitámasztóként is tökéletesen funkcionál. 

Az alábbi mutatós sötétszürke virágcserepeket és a fotón látható a stílusos bádog öntözőkannát a Kert és Otthonbolt webshopjából válogattam össze. Mivel nagyon mutatósak, a növények teleltetése során a szobában is gyönyörködhetem a cserepekben, hosszú csőre miatt pedig a szobanövények közt is ügyesen manőverezhetek majd a locsolókannával. 

kertesotthon-viragcserep-kertblog-locsolo-kanna-4.jpg

kertesz-blog-gardening-tulipan-1.jpg

kertesz-blog-gardening-tulipan-2-fekete.jpg

kertesz-blog-gardening-tulipan-3-fekete.jpg

kertesz-blog-gardening-tulipan-4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sheabouteverything.blog.hu/api/trackback/id/tr4216430286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Címkék

#KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁS KUPONKÓDDAL (4) #skulladay (13) 4711 (1) abramovitch (1) AcquadiParma (1) aden (1) adora (1) Aëla Labbét (1) ajándékcsomag (2) akoma (1) albertooliveira (1) alexander mcqueen (2) aliceauaa (1) alison scarpulla (1) alkmie (1) állatvédelem (4) altnőder emese (1) anandam (1) andaluzina (2) andykehoe (1) angel muse (1) angerer (1) annabel de vetten (1) annie leibovitz (2) anny (2) answear (9) anton corbijn (1) apavita (1) apivita (6) arcápolás (10) architect (1) ariel (2) armani (1) army (3) aromax (14) arpad slancik (1) arthur tress (1) astor (8) Astor (1) ásványbörze (2) avon (87) avoncollections (1) az év természetfotósa (2) babakészítés (4) balea (3) banksy (1) bariesun (1) barnys (2) bart hess (1) battila (1) bbkrem.hu (1) beautyofjoseon (1) benergo (1) ben hopper (1) Berlin (1) betty baker (1) between (1) biano (1) bibian blue (2) biobaza (3) bioderma (15) biooil (1) biopont (7) birimagdi (1) bíró roland (1) blackmilk (1) black nail cabaret (7) bnc (1) body shop (1) bombcosmetics (4) bonprix (1) bőrápolás (202) bottegaverde (2) bourjois (6) bükfürdő (1) by blondie (5) by emke (6) by esc (2) by haren kayez (1) by nina (19) by oriza (918) carine peynaud (1) carven (1) catrice (5) ccc (2) cerave (1) cetaphil (1) ceva (1) chanel (3) chefgomba (16) chen man (1) christophe kutner (1) cipoplaza (1) clarins (9) claudia schiffer (1) CND (3) cnd (2) codie young (1) concept art (2) coolvision (1) cos (1) cosibella (9) cosplay (9) cosrx (1) créemorganics (1) csepel (1) csomagolás (1) curaprox (1) danubiushotels (1) dan hillier (1) darkravenasylum (2) deichmann (1) dekor (2) del toro (1) demobaza (1) dermacol (1) dermalogica (1) dermedic (4) dewayne flowers (1) diamondfogfehérítés (1) dior (3) disturbia (7) divat (183) diy (27) dm (4) dofka zsuzsanna (1) dolce&gabbana (2) dollskill (1) doridea (3) douglas (10) drk (2) drkxcsepel (1) dropofnature (1) dr organic (8) dulux (2) egészség (5) ekcéma (1) ékszer (14) életmód (3) ellen rogers (1) emilythestrange (1) emporium (1) engelsrufer (1) English content (5) erborian (1) erevos aether (1) erica berkowitz (2) eric lacombe (1) essence (6) esteelauder (1) estelle thild (1) eszem (1) eszemiszom (64) evelinecosmetics (1) fa (1) fabio magalhaes (1) facosmetics (1) fandrpartner (1) fantich young (1) fashion (147) fashionwatch (4) fekete (50) feketezaj (2) felco (1) fenntarthatóság (1) fétis (2) FF (7) film (5) florasense (1) fogápolás (4) foreo (22) fosoo (1) fotográfia (96) frudia (1) Fuco Ueda (1) fumax (2) fürdőbomba (1) galliano (1) game of the thrones (2) garbage art (1) gardenexpo (1) gareth pugh (1) garnier (1) gaultier (1) gelareh (2) gervida (1) ginorossi (1) givenchy (1) Gregory Raymond Halili (1) guerlain (4) guy denning (1) gyerekrajz (1) gymbeam (2) gypsywarrior (1) h2x (1) haj (3) hajápolás (15) hakuchi (1) halloween (18) Hanne van der Woude (1) hashtag london (5) headandshoulders (2) hector rene (1) heidi klum (1) helia-d (2) hellosmoothie (1) hello kitty (1) heti etsy (8) himalaya (1) hímzés (5) Hirotoshi Ito (1) hm (13) hmbeauty (1) holikaholika (1) hush hush (4) iillat (1) ike (1) ikea (1) ilcsi (1) illóolaj (11) ilse moore (1) imageskincare (13) institutoespanol (1) interjú (15) isad (1) isadora (26) Ishibashi Yui (1) jacsó balázs (1) japán szekció (28) jar (1) jason freeny (1) játék (16) jimjams (1) jimmy nelson (1) joe black (1) john kenn mortensen (1) joshua hoffine (1) Juha Arvid Helminen (1) julien martinez (1) kalis (1) kalligráfia (2) kamedis (2) karácsony (5) karbonoir (1) karcos (1) Katarzyna Konieczka (1) kate moss (1) katonadolog (8) KatVonD (4) katy perry (1) kazuhiro hori (1) kenzo (1) képzőművészet (102) kert (22) kézápolás (3) khamitova (1) kiállítás (31) kidexpo (1) killstar (5) klecksography (2) klekszográfia (1) kneipp (1) kollagén (1) koncept (1) kónyamelinda (1) könyvajánló (28) koreaiszépségápolás (3) körömfestés (12) koromgyerek (1) kreinbacher (1) kristenhair (2) kristmort (1) kris kuksi (1) lábápolás (1) lady gaga (5) LAGirl (1) lakasparfum (1) lakberendezés (17) lancaster (3) langhaarmadchen (1) last rites gallery (3) la beau macabre (1) lebanon hanover (1) lego (2) lenor (3) lepetitmarseillais (1) le beau macabre (4) liam sparkes (1) lierac (1) lillafufavi (1) lionel messi (1) lip service (1) loreal (2) lostandfound (5) louise thomas (1) lovecraft (1) lucja lange (2) luke chueh (1) lush (62) MAC (34) macabre gadgets (1) madárhatározó (1) madeline pool (1) magyarmadártaniegyesület (1) magyar méz manufaktúra (2) mahlimae (1) make (1) make up (79) malgorzata dudek (1) mango (1) manicpanic (2) manna (5) Marcin Tyszka (2) marionnaud (8) márkusdóra (1) mars (1) maszk (1) maurizio di iorio (1) mavex (1) maxfactor (7) maybelline (1) mccormack (1) medicine (2) messelia (1) méz (3) michaelkors (1) michael hutter (1) mikrobiom (1) mimö (1) miss sporty (2) mixa (1) mondocon (7) monstror (1) moschino (1) mr finch (1) mugler (1) myrna moonstruck (1) nagash (3) nailympia (1) napozás (13) narcisorodriguez (1) natúrkozmetikum (7) naturol (1) neogence (1) nespresso (15) nestlé (1) neutrogena (2) new yorker (3) nick cave (2) nina röder (1) nine inch nails (1) nivea (1) noahscalin (2) notino (7) novák tünde (5) nubu (1) nuit (3) nuxe (4) nyereményjáték (4) Oleg Oprisco (1) olvass! (30) opi (1) organicforce (1) oriflame (1) ORMEDIC (1) palmers (1) palmolive (1) pandanutrition (1) parfüm (34) parkkiadó (1) paul booth (1) paweltotoroadamiec (1) pedigree (4) Pentti Sammallahti (1) petmedbydrkelen (1) philip riches (1) phyto (1) pibu (1) pigmentfoltok (1) pipere gönc (659) police (2) polifarbe (2) procter&gamble (10) program (1) prom (2) promóció (309) pszichológia (4) queenofdarkness (2) recept (23) redchocholate (1) revalid (1) revitalash (1) revolution (1) revox (3) revox plex (1) revuele (1) rimmel (7) rimmel neffati (1) rodarte (1) rod luff (1) rossetti (3) rossmann (3) rowenta (1) royalclinics (10) s.oliver (1) sajtóközlemény (1) sally hansen (8) sándor nagy tünde (1) sandro miller (1) sanne de wilde (1) sante (1) santiago caruso (1) sarah wright (1) schüssler (1) secretkey (1) semmi különös (83) seth casteel (2) shea (1) shigeru joshida (1) shiseido (6) simon zsófi (1) sisley (1) sistersoftheblackmoon (1) skagen (1) skechers (1) skintra (3) skulladay (5) smink (14) sonya flu (1) sothys (2) sovrin (1) stacey baker (1) stargazer (1) star wars (6) steven klein (1) stop ttip (1) street art (4) street commando (1) szappanvarazs (1) szemkörnyékápolás (3) szépségápolás (14) szobrászat (1) szuharevszki (1) szürrealizmus (1) takácsmáté (1) tangleteezer (1) természet (1) természetfotó (2) terredhermes (1) teszt (27) tetoválás (15) thesolution (1) the filigree (1) thisisredy (1) thomasdevaux (1) thombrowne (2) tom ford (1) torvenius (1) trendhim (1) trndprojekt (1) uriage (8) utazás (2) vagheggi (2) valentino (1) Valeria Chorozidi (2) varga herbal (1) veet (1) vegán (1) verawang (1) veres máté (1) versace (1) vinylux (1) virágbéke (3) vizuál&kult (10) vizuál kult (281) walter schels (1) wang (1) waso (1) wave gothic treffen (1) webshop (10) weleda (4) witkin (1) womensecret (1) worldpressphoto (3) yamato (2) yamuna (12) yaya (1) yogitea (1) yonipanties (1) yvesrocher (7) zadig (1) zadig&voltaire (1) zara (1) zawadzki (1) zene (20) zenzero (2) ziaja (5) ZO® SKIN HEALTH (1)

Külső feed

Houston we have a problem

süti beállítások módosítása