sheabouteverything

† főleg, ami fekete †

Gerincpárnák a porckorongsérv megelőzéséhez

Az egész napos ülőmunka, a végtelenbe nyúló home office komoly gerincproblémákat okozhat. Olvass tovább, ha szeretnéd tudni, hogyan előzheted meg a bajt többek közt gerincpárna használatával!benergo-hengerparna-ekparna-autosparna-csomag.png

A hosszú órákon keresztüli ülés, a mozgásszegény életmód idő előtt érrendszeri és mozgásszervi problémákat okoz. A porckorongsérv, a derékfájás, a feszes hátizmok, a hátfájdalom „csak” a hab a tortán, hiszen az ízületek, izmok tartós, egyoldalú terhelése, a véráramlás korlátozása nagyon súlyos további károsodásokat is előidézhet. Az első isiászig, lumbágóig az ember hajlamos legyinteni, de egy 8 hetes ágybanfekvés elviselhetetlen, talpig sugárzó fájdalommal észhez téríti az embert. Ilyen tüneteket többek közt a porckorong lumbális szakaszon történő előboltosulása is okozhat, amit nem nehéz „beszerezni”, ha másfél évig megállás nélkül napi 8 órát dolgozunk a laptop előtt.

Ebben a posztban arról olvashatsz, hogy hogyan károsítja a gerincet és a porckorongokat ez egész napos ülés, és hogy mi az, amit akkor is megtehetsz az egészségedért, ha ülőmunkát végzel. A gerincpárnák hasznossága mellett (ékpárna, hengerpárna és deréktámasz) arról is olvashatsz, hogy hogyan tudod ellensúlyozni az ülőmunka káros hatásait.

Miért káros az ülés a porckorongra?

Az ülés egy olyan testtartás, ahol a csigolyák hátsó része folyamatosan nyílik, az elülső rész pedig közeledik egymáshoz, ezáltal a kocsonyás porckorong szépen préselődik hátra. Egészen addig, míg végül már annyira kilóg a lóláb, hogy valamelyik ideggyököt is nyomni kezdi, és a kezdeti tompa fájdalomból elviselhetetlen, folyamatos fájdalom lesz, és szépen lassan előidézi a porckorong sérvesedését.

Mit tehetsz, hogy elkerüld az ülőmunka okozta porckoronsérvet?

  • Nagyon fontos, hogy ha már ülni kell, először is óránként álljunk fel, és mozgassuk át végtagjainkat, derekunkat.
  • Gondoskodjunk folyamatosan a porckorongok hidratálásáról, fogyasszunk az ajánlásoknak megfelően napi min. 2l folyadékot.
  • A huzat és a légkondi sem tesz jót a hátadnak, ha tudod, kerüld a használatát, vagy fordíts kellő figyelmet a munkaállomás helyének kiválasztására.
  • Az ember alapból nem az ülőmunkára van kitalálva, még az edzett hátizom is nagy terhelésnek van kitéve. Panaszmentes állapotban is szánj néhány percet hát- és hasizomerősítő gyakorlatokra. Nem kell rögtön fitnessbérletet venni: a gyógytorna lényege pont az, hogy nagyon apró, mégis könnyen kivitelezhető gyakorlatokból építi fel fokozatosan az izmok erősítését szolgáló gyakorlatsort.
  • Biztos, hogy nem most olvasod először, hogy ha nehezebb dolgokat emelsz, akkor ne a hátat terhelve tedd, hanem hajlítsd be a térded, és inkább combból, fenékből emelj. Érdemes tehát az emeléshez fontos comb- és farizmok erősítésére is áldozni néhány mozdulatsort.
  • Nem árt szem előtt tartani, hogy a porckorong terhelésének szempontjából testsúlyunk sem mellékes – próbáljunk diétával, mozgással megszabadulni a felesleges kilóktól.  
  • Törekedjünk arra, hogy a folyamatos ülés során is olyan legyen a medence dőlésszöge és a gerincgörbület, hogy a csigolyák ne terheljék a porckorongot. Érthető módon ez megfelelően karbantartott hát- és hasizmok nélkül nem fog menni, és egyébként is csak ideig-óráig. Ezért találtak ki olyan eszközöket, gerincpárnákat, spinális székeket, hogy lehetőleg egyenletes legyen a terhelés a csigolyákon, és a törzsizmok is dolgozzanak ülés közben.

Ülőmunka: a megfelelő pozíció elérése gerincpárna használatával

 

Léteznek olyan, mosható huzattal rendelkező, speciális párnák, melyek úgy lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az izmok dolgát. Ha teheted, fontold meg panaszok nélkül is a használatukat, mert az áruk töredéke egy (de inkább több) szakorvosi konzultációnak, nem beszélve az MR-ről vagy más képalkotó vizsgálatokról. Ha nem magánorvosi ellátást veszel igénybe, akkor a többhónapos várakozási idő lesz az, ami miatt bármilyen terápia megkezdésének hiánya miatt csak tovább fokozódnak a panaszok. Ebben a cikkben a Benergo gerincpárnákkal fogok foglalkozni, melyeket a hazai forgalmazó bocsátott rendelkezésemre a poszt megírásához.

Ékpárna - ha ülőmunkát végzel, fontold meg a használatát!

Ilyen gerincpárna pl. az ékpárna, ami kissé megemeli a feneket, ezáltal a medence előrebillen,  párna, a gerinc görbülete pedig közelít az ideálishoz.

Bármily nehézkes is megszokni az ékpárna használatát, érdemes szem előtt tartani, hogy 75%-ban leveszi a terhelést az L5-S1 porckorongról (az utolsó csigolya és a keresztcsont közti szakasz). Ez az a porckorong, ami a keresztcsont és az utolsó csigolya között van, nagyon sérülékeny, és nagyon kellemetlen panaszokat tud okozni. Az isiász, a lumbágó, a derékfájás kiindulópontja sajnos legtöbbször ez az ágyéki vagy lumbális gerincszakasz - fordítsunk rá kellő figyelmet!

A Benergo ékpárnája erős, mosható szövethuzattal rendelkezik, az erős és igényes varrás és a stramm cippzár biztosítja, hogy éveken keresztül tudd használni. 

Lehet kapni ún. spinális székeket, ami kifejezetten az ún. aktív ülést támogatja, ezáltal kikényszeríti, hogy rendesen használd a hát- és hasizmokat, és minden csigolyán egyenletesen oszlik el a terhelést. Sokan nem tudjuk ezek árát megengedni azonban magunknak, és eltekintve a kivételektől, a munkaadók sem szívesen áldoznak ilyen székekre, úgyhogy mindenképpen azt gondolom, a gerincpárnák használatával közelebb kerülünk a gerinckímélő testtartáshoz az ülés során.

A bevezetőben említett 8 hetes plafonbámulás még a kedvezőbb kimenetelek közé tartozik – úgyhogy való igaz, nagyon szokatlan rajta kezdetben az ülés, de nem szabad félretenni azzal, hogy kényelmetlen, lecsúszol róla stb.. Ezek természetes érzések, amit a has- és a hátizom, a gerinc idővel korrigál. Én is ezzel bíztatom magam, és egyelőre szokom még a használatát, sokat fészkelődöm. Az ékpárna pontos működéséről itt olvashatsz bővebben. 

Hengerpárna - a túlontúl kényelmes fotelekbe

A hengerpárna szintén az alsó gerincszakasz megtámasztására szolgál a már ránézésre is túl kényelmes puha, süppedős fotelekben, kanapéban. Ha behelyezed a derekad mögé a fotelben, akkor érezni fogod, ahogy visszatolja a gerincedet a helyes ívbe (lordózis). A Benergo hengerpárnám nagyon jó szolgálatot tesz akkor is, amikor az ágyból nézek sorozatokat, sőt, bizonyos gyógytorna gyakorlatoknál is bevethető labda, párna, tégla helyett.

Levehető, mosható a huzat, természetes, tönkölypelyva töltettel rendelkezik, és az ékpárnához képest viszonylag hamar meg is szoktam a használatát. Hosszabb utazáshoz, repüléshez is magaddal viheted, ha nincs sok csomagod, de alkalmanként összetekert kabáttal, pokróccal, pulcsival is helyettesítheted.

A Benergo derékpárnak szintén mosható a huzata, és a természetes töltetet plusz huzat védi. A derékpárnához külön érkezik még egy adag tönköly, ha esetleg utántöltésre lenne bármi miatt szükség.

Deréktámasz - autóba vagy irodai székekhez

Ha sokat utazol, vezetsz, érdemes egy deréktámaszra is beruházni: könnyedén rögzíthető az üléshez, egy ellensúly a helyén tartja. Ez a gerincpárna típus nem hagyja, hogy automatikusan a porckorongokat terhelő, görnyedt testtartást vedd fel a kényelmes autós ülésben, ahogy fáradnak a hátizmok.

A kényelmes, kagyló alakú autósülésekbe észre sem vesszük, és teljesen belegörnyedünk, ezzel túlnyomást okozva a porckorongok számára. Akkor helyezed el jól a deréktámaszt az autóülésben, ha a feneked fölötti részen tölti ki a gerinc és az ülés háttámlája közötti rést. Teljesen jól tudod használni a legtöbb irodai székhez is, és talán ennek a párnának a használatát a legkönnyebb megszokni.

Az autóülésekhez tervezett, de az irodai székekhez is nagyszerűen passzoló keményebb derékpárna használata szerintem hamar megszokható. Ez az egyetlen párna, amiről nem lehet levenni a huzatot - elképzelhető, hogy idővel varrok rá egyet.

A cikk megírását a gerincbarát, ergonomikus termékeket gyártó Benergo támogatta - nem csak gerincpárnákkal, de hasznos szakmai tanácsokkal is elláttak a párnák használatához. Böngészd át te is a weboldalukat, mert a gerincbarát házimunkavégzéstőlgerinckímélő alváspóz kiválasztásáig sor érdekes és informatív bejegyzést olvashatsz náluk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sheabouteverything.blog.hu/api/trackback/id/tr5016694786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Címkék

#KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁS KUPONKÓDDAL (4) #skulladay (13) 4711 (1) abramovitch (1) aden (1) adora (1) Aëla Labbét (1) ajándékcsomag (2) akoma (1) albertooliveira (1) alexander mcqueen (2) aliceauaa (1) alison scarpulla (1) alkmie (1) állatvédelem (4) altnőder emese (1) anandam (1) andaluzina (2) andykehoe (1) angel muse (1) angerer (1) annabel de vetten (1) annie leibovitz (2) anny (2) answear (9) anton corbijn (1) apavita (1) apivita (6) arcápolás (10) architect (1) ariel (2) army (3) aromax (14) arpad slancik (1) arthur tress (1) astor (8) Astor (1) ásványbörze (2) avon (86) avoncollections (1) az év természetfotósa (2) babakészítés (4) balea (3) banksy (1) bariesun (1) barnys (2) bart hess (1) battila (1) bbkrem.hu (1) beautyofjoseon (1) benergo (1) ben hopper (1) Berlin (1) betty baker (1) between (1) biano (1) bibian blue (2) biobaza (3) bioderma (15) biooil (1) biopont (7) birimagdi (1) bíró roland (1) blackmilk (1) black nail cabaret (7) bnc (1) body shop (1) bombcosmetics (4) bonprix (1) bőrápolás (200) bottegaverde (2) bourjois (6) bükfürdő (1) by blondie (5) by emke (6) by esc (2) by haren kayez (1) by nina (19) by oriza (918) carine peynaud (1) carven (1) catrice (5) ccc (2) cerave (1) cetaphil (1) ceva (1) chanel (3) chefgomba (16) chen man (1) christophe kutner (1) cipoplaza (1) clarins (9) claudia schiffer (1) CND (3) cnd (2) codie young (1) concept art (2) coolvision (1) cos (1) cosibella (9) cosplay (9) cosrx (1) créemorganics (1) csepel (1) csomagolás (1) curaprox (1) danubiushotels (1) dan hillier (1) darkravenasylum (2) deichmann (1) dekor (2) del toro (1) demobaza (1) dermacol (1) dermalogica (1) dermedic (4) dewayne flowers (1) diamondfogfehérítés (1) dior (3) disturbia (7) divat (183) diy (27) dm (4) dofka zsuzsanna (1) dolce&gabbana (2) dollskill (1) doridea (3) douglas (10) drk (2) drkxcsepel (1) dropofnature (1) dr organic (8) dulux (2) egészség (5) ekcéma (1) ékszer (14) életmód (3) ellen rogers (1) emilythestrange (1) emporium (1) engelsrufer (1) English content (5) erborian (1) erevos aether (1) erica berkowitz (2) eric lacombe (1) essence (6) esteelauder (1) estelle thild (1) eszem (1) eszemiszom (64) evelinecosmetics (1) fa (1) fabio magalhaes (1) facosmetics (1) fandrpartner (1) fantich young (1) fashion (147) fashionwatch (4) fekete (50) feketezaj (2) felco (1) fenntarthatóság (1) fétis (2) FF (7) film (5) florasense (1) fogápolás (4) foreo (22) fosoo (1) fotográfia (96) frudia (1) Fuco Ueda (1) fumax (2) fürdőbomba (1) galliano (1) game of the thrones (2) garbage art (1) gardenexpo (1) gareth pugh (1) garnier (1) gaultier (1) gelareh (2) gervida (1) ginorossi (1) givenchy (1) Gregory Raymond Halili (1) guerlain (4) guy denning (1) gyerekrajz (1) gymbeam (2) gypsywarrior (1) h2x (1) haj (3) hajápolás (15) hakuchi (1) halloween (18) Hanne van der Woude (1) hashtag london (5) headandshoulders (2) hector rene (1) heidi klum (1) helia-d (2) hellosmoothie (1) hello kitty (1) heti etsy (8) himalaya (1) hímzés (5) Hirotoshi Ito (1) hm (13) hmbeauty (1) holikaholika (1) hush hush (4) iillat (1) ike (1) ikea (1) ilcsi (1) illóolaj (11) ilse moore (1) imageskincare (13) institutoespanol (1) interjú (15) isad (1) isadora (26) Ishibashi Yui (1) jacsó balázs (1) japán szekció (28) jar (1) jason freeny (1) játék (16) jimmy nelson (1) joe black (1) john kenn mortensen (1) joshua hoffine (1) Juha Arvid Helminen (1) julien martinez (1) kalis (1) kalligráfia (2) kamedis (2) karácsony (5) karbonoir (1) karcos (1) Katarzyna Konieczka (1) kate moss (1) katonadolog (8) KatVonD (4) katy perry (1) kazuhiro hori (1) kenzo (1) képzőművészet (102) kert (22) kézápolás (3) khamitova (1) kiállítás (31) kidexpo (1) killstar (5) klecksography (2) klekszográfia (1) kneipp (1) kollagén (1) koncept (1) kónyamelinda (1) könyvajánló (28) koreaiszépségápolás (3) körömfestés (12) koromgyerek (1) kreinbacher (1) kristenhair (2) kristmort (1) kris kuksi (1) lady gaga (5) LAGirl (1) lakasparfum (1) lakberendezés (17) lancaster (3) langhaarmadchen (1) last rites gallery (3) la beau macabre (1) lebanon hanover (1) lego (2) lenor (3) lepetitmarseillais (1) le beau macabre (4) liam sparkes (1) lierac (1) lillafufavi (1) lionel messi (1) lip service (1) loreal (2) lostandfound (5) louise thomas (1) lovecraft (1) lucja lange (2) luke chueh (1) lush (62) MAC (34) macabre gadgets (1) madárhatározó (1) madeline pool (1) magyarmadártaniegyesület (1) magyar méz manufaktúra (2) mahlimae (1) make (1) make up (79) malgorzata dudek (1) mango (1) manicpanic (2) manna (5) Marcin Tyszka (2) marionnaud (8) márkusdóra (1) mars (1) maszk (1) maurizio di iorio (1) mavex (1) maxfactor (7) maybelline (1) mccormack (1) medicine (2) messelia (1) méz (3) michael hutter (1) mikrobiom (1) mimö (1) miss sporty (2) mixa (1) mondocon (7) monstror (1) moschino (1) mr finch (1) mugler (1) myrna moonstruck (1) nagash (3) nailympia (1) napozás (13) narcisorodriguez (1) natúrkozmetikum (7) naturol (1) neogence (1) nespresso (15) nestlé (1) neutrogena (2) new yorker (3) nick cave (2) nina röder (1) nine inch nails (1) nivea (1) noahscalin (2) notino (7) novák tünde (5) nubu (1) nuit (3) nuxe (4) nyereményjáték (4) Oleg Oprisco (1) olvass! (30) opi (1) organicforce (1) oriflame (1) ORMEDIC (1) palmers (1) palmolive (1) pandanutrition (1) parfüm (31) parkkiadó (1) paul booth (1) paweltotoroadamiec (1) pedigree (4) Pentti Sammallahti (1) petmedbydrkelen (1) philip riches (1) phyto (1) pibu (1) pigmentfoltok (1) pipere gönc (654) police (2) polifarbe (2) procter&gamble (10) program (1) prom (2) promóció (308) pszichológia (4) queenofdarkness (2) recept (23) redchocholate (1) revalid (1) revitalash (1) revolution (1) revox (3) revox plex (1) revuele (1) rimmel (7) rimmel neffati (1) rodarte (1) rod luff (1) rossetti (3) rossmann (3) rowenta (1) royalclinics (10) s.oliver (1) sajtóközlemény (1) sally hansen (8) sándor nagy tünde (1) sandro miller (1) sanne de wilde (1) sante (1) santiago caruso (1) sarah wright (1) schüssler (1) secretkey (1) semmi különös (83) seth casteel (2) shea (1) shigeru joshida (1) shiseido (6) simon zsófi (1) sisley (1) sistersoftheblackmoon (1) skagen (1) skechers (1) skintra (3) skulladay (5) smink (14) sonya flu (1) sothys (2) sovrin (1) stacey baker (1) stargazer (1) star wars (6) steven klein (1) stop ttip (1) street art (4) street commando (1) szappanvarazs (1) szemkörnyékápolás (3) szépségápolás (13) szobrászat (1) szuharevszki (1) szürrealizmus (1) takácsmáté (1) tangleteezer (1) természet (1) természetfotó (2) terredhermes (1) teszt (27) tetoválás (15) thesolution (1) the filigree (1) thisisredy (1) thomasdevaux (1) thombrowne (2) tom ford (1) torvenius (1) trendhim (1) trndprojekt (1) uriage (8) utazás (2) vagheggi (2) valentino (1) Valeria Chorozidi (2) varga herbal (1) veet (1) vegán (1) verawang (1) veres máté (1) versace (1) vinylux (1) virágbéke (3) vizuál&kult (10) vizuál kult (281) walter schels (1) wang (1) waso (1) wave gothic treffen (1) webshop (10) weleda (4) witkin (1) womensecret (1) worldpressphoto (3) yamato (2) yamuna (12) yaya (1) yogitea (1) yonipanties (1) yvesrocher (7) zadig (1) zadig&voltaire (1) zara (1) zawadzki (1) zene (20) zenzero (2) ziaja (5) ZO® SKIN HEALTH (1)

Külső feed

Houston we have a problem

süti beállítások módosítása