Ideje a kávéra is másként gondolni a nyári hőségben: mit szólnál hozzá, ha ebéd után a forró presszókávé helyett valami egészen új dolgot próbálnál ki?
A jegeskávén innen és túl
Mi magyarok állítólag desszertként gondolunk a kávéra, legyen benne sok cukor és tej, de négyujjnyi tejszínnel a tetején az igazi. Ha éppen kicsit mediterrán hangulatra vágyunk, még két gombóc vaníliafagyival is megtuningoljuk - gyertek kilók, gyertek!
Pedig a jegeskávé nemcsak hogy nem itt kezdődik, de nem is itt végződik. Anno állítólag a francia gyarmatosítók annyira nem bírták az algériai forróságot, hogy tej helyett hideg vízzel önötték fel a kávéjukat - mondja Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. A görögök rögtön össze is turmixolják a kávét tejjel és jéggel (frappé), az olaszok rázzák (shakerato), a portugálok pedig nem átalnak citromszeletekkel fogyasztani a kávét. Ez az édes-habos vonal inkább Németországban, Ausztriában és nálunk dívik.
Mi a különbség a jegeskávé, cold brew és nitro között?
A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy.
Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör - nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját. A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.
Tippek a tökéletes jegeskávéhoz
Márkosi Balázs szerint a legfontosabb, hogy ne használjunk túl nagy jégdarabokat (nem olvadnak el), és édesítéshez is inkább szirupokat használjunk. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.
Az új Nespresso Barista Creations for Ice kávékat kifejezetten úgy házasították össze és pörkölték, hogy közvetlenül jégre elkészítve bontakozzanak ki legjobban a kávék frissítő aromái. A Barista Creations For Ice kínálatban két különböző stílusú kávé található; mindkettőből egyszerűen, pillanatok alatt készíthetjük el jegeskávénkat a forró nyári napokon.
A kenyai kávészemekből készült Freddo Delicato gyümölcsös ízjegyeinek köszönhetően ugyanolyan kellemesen hűsít a tűző napon, mint egy lesötétített szoba hűvösében. A Freddo Intenso pedig egy dél-amerikai és indonéz Arabica-szemekből összeállított házasítás, amelynek intenzitása a jégkockák érintésére bontakozik ki igazán.
Az új jegeskávé kapszulák érkezése alkalmából a Nespresso felkérte a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél megalkotására, amit otthon mi is könnyedén elkészíthetünk, és én is megtettem. A saját kreálmányaimról készült képek után találjátok a recepteket!
HOTSY TOTSY x NESPRESSO JEGES KÁVÉKOKTÉL RECEPTEK
BERRY ME!
Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml)
3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
15 ml limelé
10 ml cukorszirup
20 ml fekete áfonyalé
10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális)
100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonicfriss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander
lime szeletek
Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük. Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat. Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.
Milyen volt?
Eddig roppant furán néztem azokra, akik tonikkal itták a kávét, de mától ezt abbahagyom - nagyon finom, friss, hosszú italt készíthetsz ezzel a recepttel. Egyszerre savanykás, egyszerre édes, egyszerre gyümis és egyszerre KÁVÉ!
TAKE YOUR TIME
1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb italhoz 2 kapszulából 25-25 ml
3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
150 ml kakukkfüves mandulaital
20 ml Monin sós karamell szirupfriss kakukkfű
vajkaramella
Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.
Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át.
Milyen volt?
A kakukkfű és a kávé remekül erősítik egymást, egy igazán különleges, karakteres italt készíthetsz ezzel a recepttel. A kakukkfű intenzitását remekül tompítja, ha bőségesen meglocsolod karamellsziruppal, esetleg - ha nem vagy laktózérzékeny - "rendes" tejet használsz.
A Barista Creations For Ice kávék, jegeskávé-kiegészítők megvásárolhatók a www.nespresso.com weboldalon vagy a Nespresso Boutique-okban.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.