Zöld, organikus, bio, vegán.. Megannyi kifejezés, melynek többé-kevésbé ismerjük a jelentését - ha egy drogériában vagyunk. De mitől organikus egy kávé?
Hasonlóan mondjuk egy bőrápolási termékhez, a kávék esetében is nagyon szigorú szabályozásnak kell megfelelni ahhoz, hogy az organikusként hitelesíthető legyen. A növények nevelése során használt trágyák, min. 95%-ának organikusnak kell lennie, és nem használhatnak vegyi anyagot tartalmazó permetszereket sem a termesztés során.
Az organikus kávéértisztító hatással bír, véd egyes idegrendszeri betegségektől, és kutatások szerint jó hatással van a 2. típusú cukorbetegségre is.
Megérkezett a Nespresso első organikus kávéja: Peru Organic
A perui hegyvidékeken a bio kávétermesztés nem egy új zöld trend, hanem egy tradicionális és nagy múltú gazdálkodási modell, amit évszázadok óta sikeresen alkalmaznak a helyi farmerek. A természettel harmóniában született a Peru Organic, mely a Nespresso első organikus kávéja.
A perui hegyvidékeken minden adott ahhoz, hogy prémium minőségű Arabica kávét termesszenek: a tengerszint feletti magasság, a szubtrópusi klíma és a megfelelően árnyékolt területek tökéletes összhangja nagy múltú kávékultúrát teremtett Peruban. Az itteni kistermelők saját, legfeljebb egy-két hektáros területeiken hagyományosan organikus módszerekkel gazdálkodnak (pont, mint egy kiskertben), tehát
- a kártevők és növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek,
- a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik.
- A kisméretű kávéfarmok a körforgásos gazdaság elvén alapulnak, tehát semmiből nem válik szemét, minden újrahasznosul
- A gazdák a kávécserjék mellé termést hozó kísérőnövényeket telepítenek, amelyek a biodiverzitás által természetes védőrendszert képeznek,
- illetve lassítják a termény beérését, hogy ezáltal több tápanyagot szívjon magába.
- A kávéültetvényeket övező kísérőnövények többnyire tájazonos gyümölcsfák, melyek termései nem csak extra bevételt jelentenek a helyieknek, hanem bio növényvédő szerek alapanyagául is szolgálnak.
- Az ültetvényeket pedig többek közt, a kimagozott kávécseresznye húsából készülő komposzttal trágyázzák, így a növénynek azon részei is maradéktalanul hasznosulnak, amelyek nem szükségesek a kávé előállításához.
Milyen íze van a Nespresso Peru Organic organikus kávénak?
Papíron közepesnek mondott az ízintenzitás, számomra azonban kifejezetten karakteres, pörkölt-pirított aromákkal gazdagított kávé, reggelente kis tejjel elkészítve nagyon jól beindítja a napot. Ha jó orrod és kifinomult ízlelőbimbóid vannak, némi gyümölcsös, diós-karamellás jegyeket is felfedezhetsz benne!
A Peru Organic kávé limitált ideig elérhető a Nespresso Boutique-okban illetve a www.nespresso.com weboldalon.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.