sheabouteverything

† főleg, ami fekete †

Dulux Simply Refresh fürdőszobafestés (saját fotókkal)

UNagy fába vágtuk idén a fejszét, végre hozzáfogtunk a fürdőszoba felújításának is méghozzá a Dulux Simply Refresh csempefestékkel. Hajtás után előtte-utána képekkel!dulux-csempefestek-elotte-utana.png

Nem túl szerencsések a fürdőszobánk adottságai, lévén másfél méter széles, és kb. 5 méter hosszú, viszont ami annál is szerencsétlenebb, az az előző lakó csempeválasztása volt. Összeszámoltam, összesen négyféle típusú csempét használtak. 

A kék-rózsaszín bordűrösből valószínűleg el is számolhatták magukat, mert előszeretettel burkolták vele a vízszintes felületeket is, és nem riadt vissza a burkoló attól sem, hogy függőlegesen fusson itt-ott az a csodás minta. Cserébe viszont fugából már nem jutott mindenhova vagy kipergett az évek során - ez eddig egyébként fel sem tűnt. A legkreatívabb burkolás mellett az egy négyzetméter csempébe fúrt lyukak számát illetően is a miénk volt a megyei első hely.

A fürdőszoba felújítása, a csempe leverése, az új csempe, a felrakása egy vagyon, és ha már az ember levereti a csempét, rögtön érdemes a régi vízvezetékek cseréjét is megejteni. Mivel idén sem szakadt ránk az otépé, így olyan megoldást kerestem, amiből viszonylag olcsón, látványos eredményt érhetek el. Régóta figyeltem lakberendezéssel foglalkozó bloggerek tapasztalatait a témában, és nagyon szimpatikusnak tűnt a csempefestés, mint lehetőség. Ismerve azonban a saját képességeimet és korlátaimat, olyan festéket kerestem, melyhez nem kell külön alapozót használni.dulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog.jpgdulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog-elotte-utana-5.jpg

Ez az előtte-utána kép igazolja, hogy jó döntés volt a csempefestés a fürdőszobában. Összességében tisztább, világosabb és rendezettebb lett a fürdőszoba.

FÜRDŐSZOBAFELÚJÍTÁS A DULUX SIMPLY REFRESH CSEMPEFESTÉKKEL


Előkészületek a csempefestéshez

A Dulux Simply Refresh kétkomponensű csempefestéke pontosan azt ígérte, amire szükségem volt. Nem szerettem volna sokat bajlódni alapozással, de tartós és megbízható végeredményt szerettem volna. Ezt a csempefestéket mindenfajta alapozás nélkül kell használni, viszont a csempe és a fuga megtisztítására gondot kell fordítani. Ez jelenti a csempék teljes tökéletes vízkőtelenítését és zsírtalanítását, ha van penész, azt nyilván teljesen el kell távolítani. Át kell kefélni a fugákat is, és a teljes tisztítás után még egy vizes lemosást kell csinálni, mivel a különböző tisztítószerek maradványai gátolják a csempe és a festék közti tartós kötés kialakulását.

Mire van hozzá szükséged: szivacs, dörzsi/súrolókefe, víz, zsíroldó, fürdőszobai tisztítószerek.

A csempefesték bekeverése

A csempefestéket a felület lemosás utáni teljes száradása után kell bekeverni. A doboz fedelében lévő edző komponenst alaposan be kell keverni egy pálcával a festékbe. Akár  2-3 percen keresztül is érdemes kevergetni, mert ez fogja biztosítani a tapadást és a tartósságot. Érdemes ennek a műveletnek is nagy figyelmet szentelni, mert a csempesikálás-vakargatás, a régi festékfoltok, sziló stb. eltávolítása igen időigényes - ki szeretné ez néhány évente megismételni? Mert én nem. A bekevert festék egyébként 48 óráig használható.

Mit kell hozzá előkészíteni: egy tálca vagy nagyobb kartonpapír a földre, amire kipakolod a festéket, festék, olló, papírtörlő, keverőpálca. 

A csempefestés technikája

Miután tehát megtisztítottuk a csempét, eltávolítottuk a szilót, kirámoltuk a kacatokkal teli fürdőszobát és letakartuk a kádat, mosdót, ablakot, nekikészülhetünk a festésnek is. A festéket két rétegben kell használni, és a jobb, strapabíróbb felület kialakításához az első réteg felhordására szivacshengert ajánlottak. Így a felület kevésbé lesz sima, és a második réteg jobban megtapad.

Az első réteg száradási ideje 2-4 óra, és mivel a száradási idő függ a páratartalomtól és a hőmérséklettől is, a legjobb az egész műveletet nyárra időzíteni, és türelmesen kivárni a száradási időt. Szerencsére vizesbázisú a festék, tehát nem jár vegyszerszaggal maga a festés.

Apropó: a Dulux Simply Refresh csempefestéket függőleges felületek fedésére fejlesztették ki, úgyhogy ezzel a festékkel ne állj neki a járólapot is lefesteni, nem lesz tartós, egyszerűen nem erre való.

A második réteget flockhengerrel vidd fel, ez sima felületet biztosít, és így tényleg ki tudod hozni a csempefestésből a maximumot. A második réteg csempefesték száradása után 5-10 nap alatt már teljesen megköt a festék, ahogy írtam, hőmérséklet- és párafüggő a dolog. Ennyi munka után azonban javaslom, hogy várd ki te is

Mire lesz szükséged a festéshez: az első réteghez szivacshenger, a másodikhoz flockhenger, minőségi ecset, maszkolószalag, fólia, türelem, türelem, türelem.

Én már belefutottam ezekbe a hibákba a csempefestés során, szóval neked nem kell

Az első és legfontosabb, hogy a fürdőszobafestés nem egy egynapos művelet. Simple, mert nem kell alapozófestés, de a csempét nagyon-nagyon tisztára kell mosni, ha ugyanis vegyszer vagy vízkő marad rajta, nem fog húzni-kötni a festék. Én pár helyen elnagyoltam, apró kis lukak lettek a festékrétegben (nem pici buborékok, hanem látványos lyukak). Úgyhogy mindenképp fordíts kellő időt a takarításra.

Ne türelmetlenkedj: az első réteg, különösen, ha nem fehér csempét kensz át sötétebb színnel (a fehér mellett 3 másik árnyalatban is elérhető a csempefesték), korántsem bizalomgerjesztő. Én 2 óra festés után azért rendesen pánikoltam, mi lesz ebből, és nem is engedtem be senkit a fürdőszobába. A 2. réteg felkenése után azonban egyértelművé vált, hogy jó ötlet volt a fürdőszobafelújítás és a csempefestés is.dulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog-kozben-1.jpg

Az első réteg felhordása után két dolog derült ki: ki kellett volna maszkoljam a padlócsempét is, és itt-ott komplett fugasorok hiányoztak a kád mellett...

Maszkolás, takarás, körbefestegetés: ha bármi olyan dolog van a fürdőszobában, amit körbe szeretnél festeni (radiátor, wc tartály), akkor azt szépen takard le fóliával, és ne felejts el kisebb hengerekből vagy ecsetekből is bevásárolni. Azokon a területeken, ahol körbefestendő dolgok vannak, ott azzal kezdd, hogy ecsettel vagy pici hengerrel körbefested azt a bizonyos dolgot, mert ha már a nagyobb henger a kezedben van, egyszerűen lusta leszel letenni... Ne spórolj a minőségi hengeren és ecseten sem, kb. öt perc alatt dobtam ki a kukába a radiátorecsetet, amit évek óta őrizgettem a célra... dulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog-kozben-2.jpg

Ennél azért csináld jobban: semmiképp ne tekintsd követendő példának kifinomult maszkolási technikámat. A csap körbetekerése maszkolószalaggal +1 óra takarítást eredményezett.

Várd ki a száradási időt: A felület ugyan néhány óra alatt érintésszáraz, de ne bízd a véletlenre a száradást. Én ajtót-ablakot becsuktam a fürdőszobában, nehogy a macskának eszébe jusson tesztelni a száradást. A szilózással én megvártam a 10 napot, de mi szerencsére meg tudtuk oldani a tisztálkodást (tapad rá a szilikon rendesen).  

dulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog-elotte-utana-2.jpg

dulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog.jpgdulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog-elotte-utana-3.jpg

dulux-simplyrefresh-csempefestek-lakberendezes-blog-elotte-utana-4.jpg

 

Dulux Simply Refresh csempefesték: mennyire tartós, és hogyan tisztítsd?

A Dulux szakemberei készséggel állnak segítségedre bármilyen kérdésed van a termékkel kapcsolatban, úgyhogy én sem voltam rest mindent megkérdezni. Az infovonalas telefonszámon  (06-80-200-505) bátran lehet keresni a céget, mert sokat segítenek, konkrét kérdéssel tényleg személyre szabott szaktanácsot kaptam az alkalmazástechnikustól. Írom is, mit tudtam meg.

Ha abban a szerencsétlen helyzetben vagy, hogy a penész hébe-hóba meg-megjelenik otthonodban, akkor a következőket javasolta a gyártó. Semmiképpen ne használjunk a festékbe keverve penészadalékot, ez ugyanis gyengítheti a kötést, a tapadást és elszíneződést is okozhat a felületen. Szánjunk inkább elegendő időt a penész teljes eltávolítására, mind a csempékről, mind a fugák közül, és ha készen vagyunk, vizes szivaccsal alaposan távolítsuk el a penészeltávolító maradványait is! Ha minden igyekezetünk ellenére a már Dulux-szal festett felületen is megjelenik a penész, használhatunk penészeltávolítót, de ne erős dörzsiszivaccsal mossuk majd le a felületet a hatóidő letelte után, és mossuk át alaposan a felületet egy vizes szivaccsal.

Ha neadjisten valami baleset folytán lepattog a festék - bár a gyártó szerinte erre csak akkor van esély, ha nem készítettük elő megfelelően a felületet - , akkor egész finoman visszacsiszolva javíthatjuk. 

Arra is rákérdeztem, hogy hosszú évek múlva hogyan kivitelezhető egy újabb festés. Nos, nem kell visszakaparni szerencsére a korábbi festékréteget, elegendő egy körcsiszolóval, 180-240-es finomságú papírral finoman mattítani a felületet, és át lehet festeni.

Jelenleg a Dulux Simply Refresh csempefesték 4 féle színben kapható (tiszta fehér, krém fehér, gránitszürke, tengerszem), kérdeztem, miért nincs fekete. A cég képviselője szerint nagyon alapos kutatás előzte meg, hogy milyen színben gyártsák ezeket a festékeket, és hát a fekete nem nyert :) Sebaj! 

 

Hozzávalók a Dulux Simply Refresh csempefesték használatához:

Az előkészítéshezháztartásban előforduló zsíroldó szerek, pl mosogatószer, dörzsi szivacs súrolókefe, penészeltávolító (ha penészeltávolítót, zsíroldót, vízkőoldót használunk, akkor a hatóidő után vizes ronggyal mossuk át a felületet), rongy, takarófólia, maszkolószalag

A festéshez: teleszkópos nyél, szivacshenger, flockhenger, jó minőségű ecsetek, Dulux Simply Refresh csempefesték, vízzáró sziloplaszt.

 

Hogy néz ki 2 év távlatából a csempefestés?

UPDATE: 2014. január

 

Nem lenne teljes a poszt, ha nem írnám meg, két év távlatából hogy néz ki most a történet. Nos, azt kell mondjam, tökéletesen elégedett vagyok: a függőleges felületeken kitűnő a festés állapota, nem kopott, nem repedezett, nem hártyásodott, stabilan tart. Hozzáteszem, nem vagyok takarításmániás, általában ecet-víz-illóolajjal takarítom a függőleges felületeket. Penész nem telepedett meg a festéken.

A vízszintes felületeken - bár a gyártó kiemelte, hogy oda egyátalán nem ajánlja a festéket - ott van kopás. Ez a felület nálunk a kád mellett van, naponta többször elveszek onnan dolgokat, tusfürdőket, üvegeket, tálcát, növénycserepeket, kb. mindent tartok ott. 1-2 helyen finom kopás van, illetve a fém tálcák által eresztett rozsdás víz az letörölhetetlen, letakaríthatatlan nyomot hagy.

Fontos, hogy a függőleges felületen is lemoshatatlan nyomot fog hagyni, ha pl. a mosdó vagy a mosógép mögött valamelyik vízszerelvény takarólemeze (takarórózsa) rozsdás, vizes lesz,és a víz végigfolyik a falon - erre érdemes figyelni, és kicserélni, kezelni valamivel, tömíteni (pl. szilikon) ezeket a dolgokat is (pl. fali szappantartók, csavarok, mosógép bekötés takarólemezei, törülközőtartók rögzítői stb.). 

Amit még tapasztaltam, hogy az otthoni hajfestés is maximális előkészületet igényel, ugyanis a hajfesték akkor is hagyni fog egy minimális nyomot (fehér falszín esetében ez épp elég), ha rögtön a beleset után letörlöd. Én még próbálkoztam Cillit Banggal is 5 percig, valamelyest halványította a foltot, de nah... Szóval ha otthon festegeted a hajad, érdemes valamivel letakarni a felületet és a lemosásnál is óvatosnak lenni. Kreatív emberek: érvényes ez az akrilfestékes bödönök tisztítására is a mosdóban :)

 

 

 #reklám

A bejegyzés trackback címe:

https://sheabouteverything.blog.hu/api/trackback/id/tr6317800961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Címkék

#KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁS KUPONKÓDDAL (4) #skulladay (13) 4711 (1) abramovitch (1) AcquadiParma (1) aden (1) adora (1) Aëla Labbét (1) ajándékcsomag (2) akoma (1) albertooliveira (1) alexander mcqueen (2) aliceauaa (1) alison scarpulla (1) alkmie (1) állatvédelem (4) altnőder emese (1) anandam (1) andaluzina (2) andykehoe (1) angel muse (1) angerer (1) annabel de vetten (1) annie leibovitz (2) anny (2) answear (9) anton corbijn (1) apavita (1) apivita (6) arcápolás (10) architect (1) ariel (2) armani (1) army (3) aromax (14) arpad slancik (1) arthur tress (1) astor (8) Astor (1) ásványbörze (2) avon (87) avoncollections (1) az év természetfotósa (2) babakészítés (4) balea (3) banksy (1) bariesun (1) barnys (2) bart hess (1) battila (1) bbkrem.hu (1) beautyofjoseon (1) benergo (1) ben hopper (1) Berlin (1) betty baker (1) between (1) biano (1) bibian blue (2) biobaza (3) bioderma (15) biooil (1) biopont (7) birimagdi (1) bíró roland (1) blackmilk (1) black nail cabaret (7) bnc (1) body shop (1) bombcosmetics (4) bonprix (1) bőrápolás (203) bottegaverde (2) bourjois (6) bükfürdő (1) by blondie (5) by emke (6) by esc (2) by haren kayez (1) by nina (19) by oriza (918) carine peynaud (1) carven (1) catrice (5) ccc (2) cerave (1) cetaphil (1) ceva (1) chanel (3) chefgomba (16) chen man (1) christophe kutner (1) cipoplaza (1) clarins (9) claudia schiffer (1) CND (3) cnd (2) codie young (1) concept art (2) coolvision (1) corvina (1) cos (1) cosibella (9) cosplay (9) cosrx (1) créemorganics (1) csepel (1) csomagolás (1) curaprox (1) danubiushotels (1) dan hillier (1) darkravenasylum (2) deichmann (1) dekor (2) del toro (1) demobaza (1) dermacol (1) dermalogica (1) dermedic (4) dewayne flowers (1) diamondfogfehérítés (1) dior (3) disturbia (7) divat (183) diy (27) dm (4) dofka zsuzsanna (1) dolce&gabbana (2) dollskill (1) doridea (3) douglas (10) drk (2) drkxcsepel (1) dropofnature (1) dr organic (8) dulux (2) egészség (6) ekcéma (1) ékszer (14) életmód (3) ellen rogers (1) emilythestrange (1) emporium (1) engelsrufer (1) English content (5) erborian (1) erevos aether (1) erica berkowitz (2) eric lacombe (1) essence (6) esteelauder (1) estelle thild (1) eszem (1) eszemiszom (65) evelinecosmetics (1) fa (1) fabio magalhaes (1) facosmetics (1) fandrpartner (1) fantich young (1) fashion (147) fashionwatch (4) fekete (50) feketezaj (2) felco (1) fenntarthatóság (1) fétis (2) FF (7) film (5) florasense (1) fogápolás (4) foreo (22) fosoo (1) fotográfia (96) frudia (1) Fuco Ueda (1) fumax (2) fürdőbomba (1) galliano (1) game of the thrones (2) garbage art (1) gardenexpo (1) gareth pugh (1) garnier (1) gaultier (1) gelareh (2) gervida (1) ginorossi (1) givenchy (1) Gregory Raymond Halili (1) guerlain (4) guy denning (1) gyerekrajz (1) gymbeam (2) gypsywarrior (1) h2x (1) haj (3) hajápolás (15) hakuchi (1) halloween (18) Hanne van der Woude (1) hashtag london (5) headandshoulders (2) hector rene (1) heidi klum (1) helia-d (2) hellosmoothie (1) hello kitty (1) heti etsy (8) himalaya (1) hímzés (5) Hirotoshi Ito (1) hm (13) hmbeauty (1) holikaholika (1) hush hush (4) iillat (1) ike (1) ikea (1) ilcsi (1) illóolaj (11) ilse moore (1) imageskincare (13) institutoespanol (1) interjú (15) isad (1) isadora (26) Ishibashi Yui (1) jacsó balázs (1) japán szekció (28) jar (1) jason freeny (1) játék (16) jimjams (1) jimmy nelson (1) joe black (1) john kenn mortensen (1) joshua hoffine (1) Juha Arvid Helminen (1) julien martinez (1) kalis (1) kalligráfia (2) kamedis (2) karácsony (5) karbonoir (1) karcos (1) Katarzyna Konieczka (1) kate moss (1) katonadolog (8) KatVonD (4) katy perry (1) kazuhiro hori (1) kenzo (1) képzőművészet (102) kert (23) kevecosmetics (1) kézápolás (3) khamitova (1) kiállítás (31) kidexpo (1) killstar (5) klecksography (2) klekszográfia (1) kneipp (1) kollagén (1) koncept (1) kónyamelinda (1) könyvajánló (29) koreaiszépségápolás (3) körömfestés (12) koromgyerek (1) kreinbacher (1) kristenhair (2) kristmort (1) kris kuksi (1) lábápolás (1) lady gaga (5) LAGirl (1) lakasparfum (1) lakberendezés (17) lancaster (3) langhaarmadchen (1) last rites gallery (3) la beau macabre (1) lebanon hanover (1) lego (2) lenor (3) lepetitmarseillais (1) le beau macabre (4) liam sparkes (1) lierac (1) lillafufavi (1) lionel messi (1) lip service (1) loreal (2) lostandfound (5) louise thomas (1) lovecraft (1) lucja lange (2) luke chueh (1) lush (62) MAC (34) macabre gadgets (1) madárhatározó (1) madeline pool (1) magyarmadártaniegyesület (1) magyar méz manufaktúra (2) mahlimae (1) make (1) make up (79) malgorzata dudek (1) mango (1) manicpanic (2) manna (5) Marcin Tyszka (2) marionnaud (8) márkusdóra (1) mars (1) maszk (1) maurizio di iorio (1) mavex (1) maxfactor (7) maybelline (1) mccormack (1) medicine (2) messelia (1) méz (3) michaelkors (1) michael hutter (1) mikrobiom (1) mimö (1) miss sporty (2) mixa (1) mondocon (7) monstror (1) moschino (1) mr finch (1) mugler (1) myrna moonstruck (1) nagash (3) nailympia (1) napozás (13) narcisorodriguez (1) natúrkozmetikum (7) naturol (1) neogence (1) nespresso (15) nestlé (1) neutrogena (2) new yorker (3) nick cave (2) nina röder (1) nine inch nails (1) nivea (1) noahscalin (2) notino (7) novák tünde (5) nubu (1) nuit (3) nuxe (4) nyereményjáték (4) Oleg Oprisco (1) olvass! (31) opi (1) organicforce (1) oriflame (1) ORMEDIC (1) palmers (1) palmolive (1) pandanutrition (1) parfüm (34) parkkiadó (1) paul booth (1) paweltotoroadamiec (1) pedigree (4) Pentti Sammallahti (1) petmedbydrkelen (1) philip riches (1) phyto (1) pibu (1) pigmentfoltok (1) pipere gönc (660) police (2) polifarbe (2) primacbd (1) procter&gamble (10) program (1) prom (2) promóció (312) pszichológia (4) queenofdarkness (2) recept (23) redchocholate (1) revalid (1) revitalash (1) revolution (1) revox (3) revox plex (1) revuele (1) rimmel (7) rimmel neffati (1) rodarte (1) rod luff (1) rossetti (3) rossmann (3) rowenta (1) royalclinics (10) s.oliver (1) sajtóközlemény (1) sally hansen (8) sándor nagy tünde (1) sandro miller (1) sanne de wilde (1) sante (1) santiago caruso (1) sarah wright (1) schüssler (1) secretkey (1) semmi különös (83) seth casteel (2) shea (1) shigeru joshida (1) shiseido (6) simon zsófi (1) sisley (1) sistersoftheblackmoon (1) skagen (1) skechers (1) skintra (3) skulladay (5) smink (14) sonya flu (1) sothys (2) sovrin (1) stacey baker (1) stargazer (1) star wars (6) steven klein (1) stop ttip (1) street art (4) street commando (1) szappanvarazs (1) szemkörnyékápolás (3) szépségápolás (14) szobrászat (1) szuharevszki (1) szürrealizmus (1) takácsmáté (1) tangleteezer (1) természet (2) természetfotó (2) terredhermes (1) teszt (27) tetoválás (15) thesolution (1) the filigree (1) thisisredy (1) thomasdevaux (1) thombrowne (2) tom ford (1) torvenius (1) trendhim (1) trndprojekt (1) uriage (8) utazás (2) vagheggi (2) valentino (1) Valeria Chorozidi (2) varga herbal (1) veet (1) vegán (1) verawang (1) veres máté (1) versace (1) vinylux (1) virágbéke (3) vizuál&kult (10) vizuál kult (281) walter schels (1) wang (1) waso (1) wave gothic treffen (1) webshop (10) weleda (4) witkin (1) womensecret (1) worldpressphoto (3) yamato (2) yamuna (12) yaya (1) yogitea (1) yonipanties (1) yvesrocher (7) zadig (1) zadig&voltaire (1) zara (1) zawadzki (1) zene (20) zenzero (2) ziaja (5) ZO® SKIN HEALTH (1)

Külső feed

Houston we have a problem

süti beállítások módosítása