A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) a hangafélék családjába tartozó, hegyes levelű, örökzöld cserje, hazánkban védett. Az indiánok nagy becsben tartották termését, és előszeretettel használták a népi gyógyászatban gyulladások, fertőzések esetén.
A TŐZEGÁFONYA GAZDAG C-VITAMINBAN ÉS ANTIOXIDÁNSOKBAN
Mivel maga a gyümölcs C-vitamint*, pektineket és más antioxidáns hatóanyagokat (proantocianoidok, PAC) is tartalmaz, fogyasztása védhet a szabadgyökök káros hatásai ellen. A proantocianoidok és a mannóz nevű vegyület meggátolja a baktériumok letapadását a hugyutak falán, így bár semmiképpen nem helyettesítheti az orvosi kezelést, de kiegészítésként és megelőzkésként, vagy egész egyszerűen C-vitamin szükségletünk egy részének fedezéséért, az általános immunrendszer erősítéséért fogyaszthatjuk a tőzegáfonyából készült étrend kiegészítőket.
Tudtad? A hugyúti fertőzéseket egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlen a hideg kövön való ücsörgés és a „felfázás” okozza, sokkal inkább egy baktériumfertőzés, melyért az esetek nagyobb részében az E.coli bélbaktérium a felelős (és mivel a húgycső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás nincs messze egymástól, nem kell hozzá sok, hogy rossz helyre kerüljenek ezek a baktériumok). A tünetek (a mosdó gyakori látogatása, csípő, viszkető érzés stb.) mielőbb érdemes felkeresni az orvost, és tenni a baktériumok szaporodása ellen.
Ha az ember „felfázik”, nem öltözik melegen és lehül az alhasi rész, legyengítve a szervezetet, a baktériumok gyorsan szaporodnak. Okozhatja a kellemetlen tüneteket a változókori ösztrogénszint csökkenése is, vagy olyan helyzetek, amikor a húgyutak hámja sérül (szülés, intenzív nemi élet) és a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása is.
KITARTÁSSAL TERMESZTHETED A KERTBEN, AKÁR CSERÉPBEN IS
A tőzegáfonya rokonának, az amerikai tőzegáfonyának a termesztésével mi magunk is megpróbálkozhatunk – némi odafigyeléssel. A cserje hűvös a termőhelyet kedveli és a savanyú talajt.
Kép forrása: Wikipédia
Mivel a termesztése savanyú talajt igényel (és a hortenziáim sem remekelnek a kertben), én lemondtam róla, viszont ivólé, tea és sűrítmény formájában is kellemes a tőzegáfonya íze. Utóbbiakat leginkább patikákban és gyógynövényboltokban szerezhetjük be.
Az én konyhapultomon most a Barny’s Cran-Pac cukormentes tőzegáfonya kivonata van, mely a kanadai vagy amerikai tőzegáfonya tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) kivonatából készült. Ezzel a sűrítménnyel készülök fel a téli időszakra, mivel rengeteg időt töltök a szabadban túrázással, és igyekszem inkább megelőzni a felfázással járó tüneteket.
Az íze egyébként kissé fanyar, talán a kökényhez tudnám hasonlítani, de mindenképp plusz pont, hogy nincs utólag agyoncukrozva. A terméket 10% kedvezménnyel vásárolhatod meg a 10SHEABOUT kód használatával http://barnys.co.hu/ oldalán!
RÖVIDEN A BARNY’S-RÓL
A cikk a Barny's termék forgalmazójával történő promóciós együttműködés eredménye, ezért röviden bemutatom őket is. A védjegy tulajdonosa a Nova Coast Inc. kanadai vállalat, amely a Pharma United Canada csoport tagja. A Barny’s név minőségi étrend-kiegészítőket takar, készítményeik létrejöttét rengeteg tudományos kutatás alapozza meg. Jelenleg a kutatásuk a termékek új generációjára összpontosít, amelyben a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk (a hatóanyagok mikronizált formáját és liposzómát).
Még egy termékükkel próbálkozom egyébként, az Inovo 6 étrendkiegészítővel (a legjobbra értékelt termék lett Csehországban a dTest 5/2016 független ízületi vizsgálatban), mégpedig a porckorongproblémáim miatt. Ez a termék egy kombinált növényi és állati eredetű étrend-kiegészítő, hatféle hatóanyaggal (glükozamin-szulfát, kondroitin-szulfát, MSM, II. típusú kollagén, hialuronsav, C-vitamin). A rendszeres gyógytorna mellett előnyös lehet a szedése, mivel C-vitaminnak szerepe van a kollagénképződésben a prokollagén létrejötte során**.
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A terméket kisgyermekektől elzárva kell tárolni! Ügyelj mindig a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra és egészséges életmódra. A bejegyzés reklám célból született.
Forrás, szakirodalom:
**Boyera N, Galey I, Bernard BA. Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8. doi: 10.1046/j.1467-2494.1998.171747.x. PMID: 18505499.
Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C–Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 29(5), 526-531. Retrieved Nov 8, 2020, from https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/29/5/article-p526.xml
DePhillipo, N. N., Aman, Z. S., Kennedy, M. I., Begley, J. P., Moatshe, G., & LaPrade, R. F. (2018). Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthopaedic journal of sports medicine, 6(10), 2325967118804544. https://doi.org/10.1177/2325967118804544
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.