A mai napon a fokhagymás krémméz fogalmával ismerkedtem. Az előzetes elképzeléseim szerint valamilyen jóféle sülthúshoz tartogattam volna, de végül nem bírtam ki, muszáj volt kibontanom. Egy gyors tésztaételhez próbáltam ki, és nem csalódtam: egészen megbolondította a paradicsomos-mángoldos tésztát.
A FEKETE FOKHAGYMÁS REPCEMÉZ ÉS A NYÁR ÍZEI EGYETLEN ÉTELBEN
Hozzávalók:
Hagyma
Mángold
Paradicsom
Spagettitészta
Só
Olívaolaj
A fagyasztót már a nyárra készülve ürítjük, úgyhogy előkerült az utolsó doboz kertből szüretelt paradicsom és a mángold is. Ezeket már összevágva, hagymán raktam el nyáron, úgyhogy egy kis olívaolajon egy öblösebb serpenyőben átmelegítettem és összekevertem ezt a két összetevőt, némi sóval ízesítettem.
Közben pont megfő a tészta is, ez alkalommal egy jó minőségű spagettitésztát választottam.
A kisméretű kerámia sütőtál alján néhány csepp olívávaolajjal ágyasztam meg a rétegzett tésztának és a zöldségeknek, és a tetejét megkentem az MMM remekművével, a fekete fokhagymával készült krémmézével.
A Magyar Méz Manufaktúra fekete fokhagymás mézkülönlegessége egy sűrű, krémes, sötét krémméz, és egyébként a a gyógynövényes teákba is zseniális: a fekete fokhagyma ízét repceméz kíséri.A fekete fokhagyma egyébként a keleti kultúrákban igazi csemege, friss fokhagymából készítik fermentálással. A fokhagymát 60–90°C-os hőmérsékleten tartják hetekig 80–90%-os páratartalom alatt. Ezalatt az idő alatt a gerezdek zselés állagúvá válnak, karakteres illatukat, ízüket elvesztik, édeskéssé válnak - a koreai, thai és japán gasztronómia előszeretettel használja.
A fermentálás során egyébként a fokhagyma antioxidáns tulajdonságai fokozódnak, nő vízben oldódó cukrok, polifenolok, flavonoidok, a leucin és a fenilalanin mennyisége is, csökken ugyanakkor a fruktán, a cisztein és a tirozin mennyisége. Így aztán elmondhatjuk, hogy az MMM fekete fokhagymás repceméze önmagában fogyasztva is zseniális, sőt nagyon egészséges.
Az egésznek a tetejére karavánsajtot reszeltem, majd 10 percre a sütőbe tettem. A végeredmény egy édeskés, harmonikus és különleges ízvilágú sült spagettis egytálétel lett, az utólagos sózással méginkább ki lehet hozni az karamelles ízeket is - próbáljátok ki ti is!
Sok receptet találtok még itt a blogon és az insta oldalmon is - köszi, ha bekövettek ott is hiszen a receptek mellett nyereményjátékokkal is várlak benneteket!
A bejegyzés trackback címe:
https://sheabouteverything.blog.hu/api/trackback/id/tr2118092168
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.