Az aranysárga laskagombát itthon sajnos nem terem az erdőben, viszont mivel kiválóan alkalmas termesztésre, itthon is könnyűszerrel beszerezheted!
A sárga laskagomba (Pleurotus citrinopileatus vagy angol nevén Golden oyster) Távol-Keleten őshonos, ehető, könnyen termeszthető, és nagyon finom gombafaj. Itthon a Chefgomba kínálatában vásárolhatod meg, akár szárított formában is.
A GOMBA SZÁRÍTÁSA
Tudtad, hogy a gomba tartósításának ezeregymegegy módja van? Készülhet belőle lekvár, savanyúságnak is elteheted, fagyszthatod, poríthatod és aszalhatod is.
Mivel viszonylag gyorsan fel kell használni a vásárolt, de főleg a szedett gombát, érdemes képben lenni a különböző tartósítási eljárásokkal kapcsolatban. A blansírozás-fayasztás mellett nekem az aszalás vált be leginkább, és mivel a 2021-es évvel ellentétben tavaly iszonyat mennyiségű gomba termett felénk, ezért hamar szert tettem egy aszalógépre.
Az aszalt, esetleg porított gomba mellett szól, hogy nagyon sokáig (1 évig) megőrzi a minőségét, kellemes aromáját és ízét, és bármikor felhasználhatod a konyhában. Sőt, ajándéknak sem utolsó, ha szeretnéd meglepni ismerősödet valami újdonsággal. A Chefgomba kínálatában számos aszalmányt találsz, a sárga laskán kívül "sima" laska, fehér és barna csiperke, shitake és déli tőkegomba is van a kínálatban.
A SZÁRÍTOTT GOMBA FELHASZNÁLÁSA
A szárított gomba főleg azokhoz a receptekhez jó, ahol hosszabb a főzési idő, sokan elsősorban fűszerként tekintenek rá. Levesekben, töltelékekben, pörköltökben nagyon jól tudnak működni, de nem szabad időt spórólni az áztatással főzés előtt.
Recept
Aranysárga laskagomba tárkonyos-tejszínes szószal
A szárított sárga laskagombát 30 percre vízbeáztattam, majd lecsepegtettem. Egy kevés olajon és hagymán megpuhítottam, majd felöntöttem tejszinnel. Egy jó 20 perc múlva tárkonnyal, kevés sóval, fehérborssal fűszereztem, és a legvégén 1 evőkanál liszttel sűrítettem a szószt. Köretnek rizst készítettem, a tetejét őrölt csiliporral szórtam meg.
Hozzávalók:
1 ek liszt
só, bors, tárkony
2 dl főzőtejszín
1 doboz Chefgomba szárított laska
#reklám
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.