Az ünnepek előtti készülődés idén kimerült egy alapos főzőcskében - az eddigi 20 perces receptekhez képest most egy kicsit melósabb recepttel készültem.A tököt még december közepén vásároltam a helyi zöldségesnél, ez egy kisebb fajta, saccra a hokkaido lehet. A csiperkegombát hagymán sütöttem le néhány hete, és úgy került a fagyasztóba belőle egy kisebb adag. A zsálya és a borsmenta is nyári szüret a kertből, ezeket szárítva szoktam elrakni - az itthon termett fűszerekkel valahogy mindig jobb érzés főzőcskézni.
A gombával, rizzsel, májjal töltött tök citromborssal, borsmentával és zsályával készült, a húshoz pedig a kedvenc Jack Daniels Tenessee Honey BBQ glaze-t használtam ismét. Bár ebben a receptben a köret kapott nagyobb hangsúlyt, a csirke is nagyon finomra sikerült!
Recept
Gombával, rizzsel, májjal töltött tök citromborssal, borsmentával és zsályával édes-tökös csirkével
A tököt megskalpoltam, kibeleztem, és 20 percre bedugtam a sütőbe. Közben felraktam főni a rizst, és előkészítettem a töltelék többi hozzávalóját.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A tök belsejéből kivájt darabokat, a májat, tojássárgáját, fokhagymát összekevertem, citromborssal, borsmentával, zsályával és sóval ízesítettem, majd a félig előfőzött rizst is hozzákevertem. A biztonság kedvéért, hogy jó tömör legyen a töltelék, egy szelet kenyeret tejbe áztattam, és az is belekerült. Ha jó ráérősen csinálod, akkor veheted is ki a tököt a sütőből, megtöltöd, és mehet vissza.
A csirkemellet szeletekre vágod, olajjal kikent tepsibe helyezed, rátettem a maradék tököt, amit kivájtam belőle, só, bors, majd ismét szeletek, tök, és így folytattam a rétegezést, amíg minden bele nem került a tepsibe.
A végén nagyonalúan meglocsoltam az egészet a Jack Daniels Tenessee Honey BBQ glaze szósszal, és alufólia nélkül betettem a töltött tök mellé.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kb. 40 percig sütöttem, ennyi bőven elég is, a tök és a töltelék is puha lett, a hús is jól átsült. Nagyon finom lett, a hús a tök és a szósz miatt kifejezetten édeskés, a töltelék pedig a zsályától és a borsmentától válik igazán izgalmassá!
Elkészítési idő: kb. 50 perc, sok mosogatnivalóval
Hozzávalók 2 személyre:
A töltött tökhöz:
- 1 kisebb tök
- 2 marék rizs
- 2-3 szem nagyobb gomba
- máj (jobb minőségű tömlős kenőmájas is ok, kb. a fele megy bele)
- 1 szelet kenyér tejbe áztatva
- só, citrombors, zsálya, borsmenta
- fokhagyma ízlés szerint
A csirkéhez:
- 0,5 kg csirkemell
- A töltött tök belsejéből, ami kimaradt a töltelékből
- Jack Daniels Tenessee Honey BBQ glaze (helyettesíthető mézzel)
- só, citrombors
További szupr receptekért látogass el a Chefgomba weboldalára!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.