Színes, ízletes és egészséges tepsis fogást készítettem! #reklám
Mi fán terem a lilaburgonya?
A lila burgonya (Vitelotte noire, Négresse,Truffe de Chine) nem túl elterjedt itthon, és a zöldségesnél is ritkán látom. Nem génkezelt, teljesen természetes fajta. Az intenzív lila színt egy antioxidáns, az antocián okozza, mely a főzés, sütés hatására sem bomlik le - emiatt aztán nagyon egészséges ez a zöldségféle.
Az antioxidánsoknak a szabad gyökök káros hatásai elleni védekezésben van szerepük, lassítják a sejtek öregedési folyamatait, szerepük van a szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések ellen. Kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint "sima" rokona, de ugyanúgy megtalálható benne a vas, a kálium, a kálcium és a C-vitamin is.
A hasonlóan pozitív élettani hatásokkall bíró csiperkével kombinálva igazi szuperegészséges ételfogásokat készíthetünk belőle.
Recept
Gombával és spenóttal rétegezett csirkemell lilaburgonyával
Annak ellenére, hogy szeretem a különleges dolgokat a konyhában is, most volt dolgom először a lilaburgonyával.
A formás kis gumókat könnyű hámozni, én nem tapasztaltam, hogy vastagabb lenne a héja, mint a normál krumplié. Félbevágva azonnal látszik, hogy különlegesen fog mutatni a tányéron a belőle készült étel, és sütés közben még tovább változik a színe.
Hozzávalók:
Szárított fehércsiperke - Chefgomba
Fél kg filézett csirkemell
Fél kg lilaburgonya
Spenótlevél
Vöröshagyma
Olivaolaj, só, bors, fokhagyma, petrezselyem ízlés szerint
Reszelnivaló sajt
Első lépésben beáztattam a szárított csiperkét, hogy amíg a hozzávalókkal bíbelődöm, jól megszívják magukat nedvességgel. Nem biztos, hogy erre feltétlen szükség van, mivel egyébként is jó egy órát volt a sütőben alufóliával letakarva, de szeretek biztosra menni.
A hozzávalokat egy nagyobb méretű, olivával belocsolt tepsibe rétegeztem. Alulra került egy kisebb fej vöröshagyma, egy réteg lila burgonya, a maradék bébi spenótlevél a hűtőből, vékonyra szeletelt csirkemell, az időközben kissé felpuhult csiperke gomba, majd újabb réteg krumpli. A tepsi tetejére vékonyabb krumpliszeletek kerültek, hogy jó ropogósra süljenek. A húsos réteget sóztam-borsoztam, és random petrezselymet is használtam (mert az ugye mindenbe kell). Az egészet befedtem alufóliával és bedugtam a sütőbe.
Több helyen olvastam, hogy a lilaburgonya gyorsabban szétfő, mint a hagyományos krumpli - hát ez a lila krumpli ezt nem olvasta, úgyhogy valamivel több, mint egy órát töltött a tepsi a sütőben. Amikor már jónak ítéltem, reszeltem még a tetejére egy kis sajtot (az is mindenre kell), és kapott még 5 percet.
A bejegyzés trackback címe:
https://sheabouteverything.blog.hu/api/trackback/id/tr9216822004
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.